Održan tečaj za turističke vodiče itinerera Atrium - urbano -arhitektonskog naslijeđa Podlabina i Raše

Održan tečaj za turističke vodiče itinerera Atrium - urbano -arhitektonskog naslijeđa Podlabina i Raše

26.2.2016. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Kultura

Jučer je u polivalentnoj dvorani Gradske knjižnice Labin, u organizaciji međunarodne Udruge ATRIUM, Turističke zajednice Grada Labina i Turističke zajednice Općine Raša održan tečaj namijenjen licenciranim turističkim vodičima, djelatnicima hotelijerskih tvrtki, turističkih agencija i predstavnicima tour-operatora na kojemu je prezentiran Itinerer ATRIUM urbano-arhitektonskog nasljeđa dijela Podlabina i Raše izgrađenih na teritorijima istih u prvoj polovici 20. stoljeća.

 

Na početku ovog događaja polaznike je pozdravila direktorica Turističke zajednice Grada Labina gđa. Radmila Kos Paliska. U kraćem uvodu je upoznala prisutne o novom turističkom proizvodu – Itinereru ATRIUM koji se bazira na urbanom i arhitektonskom nasljeđu dijela Podlabina i Raše, izgrađenih u duhu talijanskog racionalizma 30-ih i početkom 40-ih godina prošlog stoljeća. Pojasnila je aktivnosti koje su Udruga ATRIUM, TZ Labin i TZ Raša proveli u proteklih godinu i pol dana u svrhu pripreme tog itinerera, a koje su uključivale: pripremu teksta o Podlabinu, Raši i njihovim pojedinim urbanim sklopovima i građevinama, prijevode istih na strane jezike, postavljanje teksta na web stranice TZ Labin i TZ Raša, osmišljavanje dizajna tabli za označavanje pojedinih lokacija, te njihovo postavljanje.

U daljnjem izlaganju je Potpredsjednica Udruge ATRIUM Irina Belušić Maggi'' putem prezentacije upoznala prisutne sa projektom ATRIUM i njegovim rezultatima, te sa Udrugom ATRIUM, čiji su Grad Labin i Općina Raša članovi,  njezinim ciljevima i područjima aktivnosti. Osvrnula se posebice na kulturni turizam i razvoj samoodrživog turizma kao jednog od bitnih područja djelovanja Udruge, te činjenicu da je ATRIUM jedna od Kulturnih ruta Vijeća Europe što je rezultiralo kao poticaj da se kreira jedan novi specifičan itinerer koji će obogatiti i lokalnu turističku ponudu. 

 

U nastavku je Mladen Bajramović u ime TZ Raša detaljno prezentirao prisutnima izgradnju naselja Raša, prostorne uvjete i razloge nastanka novog naselja, povijesno-kulturološki okvir unutar kojeg se odvijala izgradnja, pojedine građevine, te mnogo drugih podataka koje su polaznici slušali sa visokim zanimanjem. Irina Belušić Maggi'' je u ime TZ Labin prisutnima dočarala uvjete nastanka Podlabina, urbano-arhitektonske stilske smjernice po kojima je Montuori oblikovao njegov glavni trg i pojedine stambene zone, te razvoj nastanka Pijacala sa osvrtom na uspješnost samog zahvata.

 

Veliki broj polaznika tečaja je na kraju izlaganja pozdravio ponuđeni novi itinerer za turiste koji će svojom posebnošću navezivanja na arhitekturu, rudarstvo i lokalne posebnosti obogatiti i osvježiti domaću turističku ponudu.  

 

 

 

 

 

mladen bajramović urbano arhitekstonsko nasljeđe arhitektura atrium projekt udruga atrium radmila paliska kos irina belušić maggi