Održan Prvi sajam poslova u Istri

Održan Prvi sajam poslova u Istri

17.4.2008. // Regional Express // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Prvi sajam poslova u Istri okupio je oko dvadeset poslodavaca koji su u pulskom Domu oružanih snaga danas prezentirali svoje obrte. Cilj je bio upoznati učenike i ostale zainteresirane s traženim zanimanjima i sklopiti poslovnu suradnju. Pulska područna služba HZZ-a organizirala je sajam kako bi ukazala na nedostatak radne snage u Istri, posebice u turizmu i brodogradnji. No iz HZZ-a naglašavaju kako je potreban zaokret u školskim programima, posebice u industrijsko-obrtničkim školama prema zahtjevima tržišta rada. U Istri se traži preko 800 konobara, a na Zavodu ih je prijavljeno tek nešto više od 300, a školu završava 50 učenika. Slična je situacija i sa kuharima, a još je niz zanimanja čija se radna mjesta ne mogu popuniti, dok je istovremeno ekonomista i gimnazijalaca previše.

 

„Od Prvog sajma poslova u Istri očekujemo da pridonese preokret u obrazovanju, naime, valja obrazovati onaj kadar koji je potreban za naša zapošljavanja“ rekla je Višnja Biočić, rukovoditeljica ljudskih resursa u Labin Probres TPS. Na žalost, odaziv srednjoškolaca nije bio velik jer se sajam održavao za vrijeme nastave.

 

Ipak, profesorica Amadea Draguzet sajam je posjetila sa učenicima iz osnovne škole Tar Vabriga nedaleko Poreča. „Dovela sam osmaše na Sajam da se upoznaju sa poslovima koji im se nude. Večina njih nakon osnovne škole još uvijek nisu dovoljno osviješteni što ih zapravo zanima tako da je najbolje upoznati ih sa svime što im se nudi kako bi na vrijeme izabrali ono što ih zanima“, rekla je Draguzet.

karijera ponuda Sajam posao Istra TPS Amanda Draguzet zapolenje