Održan "Meh na srcu" u Raši: Nastupili izvođači od deset do osamdeset i osam godina

Održan "Meh na srcu" u Raši: Nastupili izvođači od deset do osamdeset i osam godina

13.5.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Ovogodišnji, 23.susret svirača na istarskim narodnim glazbalima mehu, sopelici, šurlama, dvojnici i mešnicama nazvan "Meh na srcu" okupio je u dvorani RKUD-a "Rudar" u Raši 30-ak izvođača iz Istre i gostiju sa otoka Cresa, Lošinja i Raba te jednog gosta iz Zagreba.

Na tradicionalnom susretu koji njeguje autohtonu glazbu, svirku i pjesmu Labinštine i Istre nastupili su izvođači Rina Miletić, Franko Kalac, Zoran Karlić, Luka Blažina, Rok Lukšić, Drago Draguzet, Avelina Damijanjević, Paula Kos, Franko Kos, Željko Glavaš, Đino Bućiž Barilić, Adrijana Miletić, Rafaela Blažina, Ivan Vale, Mihael Glavaš, Danijel Vitasović, Robert Krbavac, Erik Percan, Mauro Catela, Antonio Kos, Dario Kučić iz FD "Studenac" Nerezine, Josip Lazarić iz Šumbera koji je sa 88 godina bio najstariji sudionik manifestacije a svirao je na mehu i dvojnicama, Zvjezdan Levinger gost iz Zagreba, jedan od rijetkih svirača u Hrvatskoj na škotskim gajdama bio je izvrstan kao i Bruno Škarić iz Lopara s otoka Raba na mehu. Nastupili su još Mario Mužić iz Orleca, Ive Mužić i Toni Fučić sa Cresa, svirači na mehu po starinski te Bruna Gobo. Adrijana Miletić i Rafaela Blažina svirale su na meh i šurle i zapjevale po starinski na tanko i debelo, jedine u Istri. Đino Bučić iz Bartići je svirao labinski tanac i taranjkao. Najmlađi izvođač bio je 10 godišnji Antonio Kos iz Kapelice koji je na mehu izveo "Tanac". Susret svirača bogate tradicijske glazbe Istre i očuvanja sviranja na autohtonim instrumentima u punoj dvorani vodili su dijalektalna književnica i pjesnikinja Miranda Škalamera te Josip Pino Knapić, tajnik RKUD Rudar koji još prije 23 godine zajedno sa Renatom Pernićem i Slavkom Zlatićem krenuo u organizaciju tih susreta.

- Drago mi je da se taj susret pretvorio u očuvanje tradicije i tih autohtonih instrumenata, da i dalje živi među ljudima i obogaćuje kulturu našeg kraja. Ovogodišnji susret donio je iskorak u kvaliteti jer je vidljivo da svirači rade na sebi i napreduju u kvaliteti sviranja što nije lako jer to su instrumenti netemperiranog tona, tu nema nota pa se svirka prenosi među ljudima i s koljena na koljeno. Ima jako puno mladih koji su to prihvatili i to je jako važno za očuvanje tradicije. Mi ćemo nastaviti i dalje s organizacijom tih susreta jer je zanimanje sve veće, pa i izvan naše županije, rekao je Knapić.

Organizator je bio RKUD Rudar iz Raše koji je osnovan još daleke 1949. godine a pokrovitelji manifestacije su bili Upravni odjel za kulturu Istarske županije, Općine Raša i Sveta Nedelja, Grad Labin te Turističke zajednice Raše i Labina. (B. BIOČIĆ)

meh na srcu raša rkud rudar susret svirača na mehu dvojnicama šurlama i mešnicama