Odličan turistički rujan: na Labinštini 5% više noćenja nego u istom razdovlju lani

Odličan turistički rujan: na Labinštini 5% više noćenja nego u istom razdovlju  lani

8.10.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

I prije završne obrade statistike noćenja i dolazaka županijske Turističke zajednice za rujan i prvih devet mjeseci u Istri znalo se da će rujanski rezultat dodatno popraviti statistiku s kraja kolovoza, koja je, što se noćenja tiče, bila u plusu jedan posto, dok je na dolascima ostala na prošlogodišnjoj razini. Realizirano je 18,5 milijuna noćenja, a Istru je u tom periodu pohodilo 2,6 milijuna turista, od čega je njih 2,5 iz stranih zemalja. Posezona je uspjela noćenja za prvih devet mjeseci podignuti za dva posto više u odnosu na prošlu godinu, a dolaske za jedan posto.

Inače, u rujnu su ostvareni odlični rezultati u Istri - čak 10 posto više noćenja (2,2 milijuna) i osam posto više dolazaka (292 tisuće) u odnosu na isto razdoblje lani.

Od toga su za 2,1 milijun noćenja zaslužni strani turisti. I dalje su najbrojniji turisti s njemačkog govornog područja koji su ujedno ostvarili i najveći porast u odnosu na lani. Nijemci su, primjerice, ostvarili 895 tisuća noćenja, devet posto više nego lani. Slijede ih Austrijanci s 305 tisuća noćenja i porastom od čak 41 posto! Na trećem mjestu po broju ostvarenih noćenja bili su Slovenci s 224 tisuće noćenja što je 67 posto više od prošlogodišnjeg rujna.

I Talijana je bilo više - ostvarili su 148 tisuća noćenja, 14 posto više. Istra je u značajnom rujanskom plusu, što se tiče noćenja, bila i s turistima iz Nizozemske (21 posto) i Poljske (17 posto). Pad od čak 42 posto zabilježen je kod Rusa, 26 posto kod Britanaca, 11 posto kod Mađara, šest posto kod Čeha i četiri posto kod Francuza.

Po broju dolazaka i noćenja u devetom mjesecu najbolje je prošao Poreč koji je imao 390 tisuća noćenja i 49 tisuća dolazaka. Usprkos tome zabilježio je dva posto manje noćenja i tek jedan posto više dolazaka. Rovinj je bio u plusu od četiri posto u dolascima (38 tisuća) i šest posto u noćenjima (290,7 tisuća), dok je Medulin imao čak 18 posto više noćenja (202 tisuće), ali dva posto manje dolazaka (20,9 tisuća). Umag je ostvario 185,7 tisuća noćenja, Tar i Vabriga 159,8, Funtana 158, a Vrsar i Labin po 153 tisuće noćenja.Što se tiče prvih devet mjeseci, prednjači Rovinj koji je ostvario 2,58 milijuna noćenja, čime je na razini od prošle godine. Nešto manje, odnosno 2,56 milijuna noćenja bilo je u Poreču, što je tri posto manje nego lani. Treći je Medulin s 1,8 milijuna noćenja, dva posto više. U apsolutnom plusu ove je sezone Labin s pet posto više noćenja (milijun noćenja) i tri posto više dolazaka (165,8 tisuća), Novigrad s tri posto više noćenja (834 tisuće) i dva posto više dolazaka (143 tisuće), Tar i Vabriga s tri posto više noćenja (1,4 milijuna) i sedam posto više dolazaka (179 tisuća) te Vrsar s jedan posto više noćenja (1,3 milijuna) i dva posto više dolazaka (175 tisuća).

Dok su se nama slične turističke zemlje od posvemašnjeg kraha sezone spašavale zahvaljujući domaćim turistima, u nas bi možda minus bio plus da baš domaći turisti nisu, kažu brojke i turistički radnici, podbacili. Zašto je tome tako, donekle otkriva i istraživanje preferencija i navika Hrvata za ljetnih praznika što ga je provela austrijska online agencija za istraživanje tržišta Mindtake na uzorku od 520 ljudi.

 

Naime, istraživanje kaže da je posljednjih deset godina gotovo devet od deset Hrvata uglavnom za ljetne destinacije biralo mjesta unutar Hrvatske, a više od polovice ne bi tu rutinu mijenjalo čak i kad im novac ne bi bio u pitanju. No, zato dvije trećine Hrvata ima osjećaj da su prevareni, te da plaćaju prevelike cijene na ljetovanju, dok svaki četvrti ispitanik želi strožu državnu kontrolu cijena baš kao i naplaćivanje visokih kazni poduzetnicima koji krše pravila. Ne čudi stoga da je tri četvrtine ispitanika okarakteriziralo baš cijene kao vrlo važne ili prilično važne za donošenje odluke o ljetovanju.

Nabijanje cijena glavna je frustracija Hrvatima, a 61 posto osjeća se prevarenim jer su cijene u Hrvatskoj za istu uslugu kvalitete veće do onih u Španjolskoj ili Italiji. Da nezadovoljstvo Hrvata nekontroliranim cijenama prvo upada u oči priznaje i Svjetlana Veseli, voditeljica istraživanja za Mindtake Hrvatska. Hrvati, smatra ona, poručuju - ponosni smo na ono što naša zemlja ima za ponuditi i drago nam je trošiti svoje novce ovdje, ali ne želimo da nas se tretira kao ovce za šišanje. (B. BAN; S. PAVIĆ)

turizam sezona noćenje labin tz turistička zajednica