Digital Labin 2023 Top Full M - Digital Labin 2023 Top Full

Odgođena rasprava prosvjednicima protiv Rockwoola - "svi smo mi Adrijano, Otavijo, Admir, Mladen i Vlado"

Odgođena rasprava prosvjednicima protiv Rockwoola - "svi smo mi Adrijano, Otavijo, Admir, Mladen i Vlado"

18.2.2010. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Ekologija

 Danas u 11.30 sati na Prekršajnom sudu u Labinu započela je glavna rasprava zbog remećenja javnog reda i mira protiv Adrijana ŠumbercaOtavija Marčaca,Admira KešetovićaMladena Rovisa i Vlade Krpana, ali je potom odgođena za 10. ožujka u 8.15 sati.

Odvjetnici Dubravko Zeljko i Milanko Vuković zatražili su izuzeće sutkinje Lorene Frančula Marinović, sudaca labinskog suda i v.d. predsjednika Prekršajnog suda u Labinu. Nakon dvosatnog vijećanja izuzeće je odbijeno, ali kako je preostalo nedovoljno vremena za raspravu, zakazana je nova.

U optužnom prijedlogu stoji da je prvookrivljeni Šumberac 8. listopada 2009. oko 14 sati nazvao glasnogovornicu Rockwoola Anđelku Toto-Ormuž, izrazio joj svoje nezadovoljstvo zbog zagađenja koje proizvodi spomenuta tvornica te najavio prosvjed mještana protiv tvornice.

Po primitku poziva Anđelka Toto-Ormuž prijavila ga je labinskoj policiji te ga se tereti zbog neprijavljivanja javnog prosvjeda. Preostala četvorica terete se da su istog dana oko 20 sati, zajedno s drugih 50-ak građana neprestano prolazili preko pješačkog prijelaza u mjestu Potpićan i time obustavili promet na toj magistralnoj cesti, pri čemu su zviždaljkama i sirenama dizali buku na mjestu događaja remeteći javni red i mir.

Iako su na tiskovnoj konferenciji 11. veljače predstavnici Udruge Naša zemlja ustvrdili da će na sudu svjedočiti glasnogovornica Rockwoola Anđelka Toto-Ormuž i djelatnica tvrtke Munevra Deliomerović, Toto-Ormuž nas je tijekom današnjeg dana obavijestila da nije svjedokinja te da Deliomerović nije zaposlenica Rockwoola. Također, nije točno da je Rockwool pokrenuo postupak protiv Zdravka Berića zbog neovlaštene analize zraka oko tvornice u Pićnu. Prijavu protiv prosvjednika podnijela je policija, a Rockwool je do sada tužio jedino Josipa Antona Rupnika, koji je zbog klevete i iznošenja neistina dužan platiti 40.000 kuna.

Ispred Prekršajnog suda je 60-ak građana prosvjedovalo u znak podrške optuženim Pićancima.

 

Priopćenje Udruge Naša zemlja:

Danas, 18.02.2010. godine, s početkom u 11:30 sati, na Prekršajnom sudu u Pazinu Stalnoj službi u Labinu, pod predsjedanjem sutkinje Lorene Frančula Marinović, započela je glavna rasprava petorici naših sumještana koji su 5.veljače na kućnu adresu dobili optužni prijedlog od strane MUP-a.

Povod optužnog prijedloga je prijava koja jednog od optuženih tereti za organizaciju javnog prosvjeda koji nije unaprijed prijavljen, a ostalu četvoricu zbog remećenja javnog reda i mira na način da su stvarali buku ručnom sirenom za uzbunjivanje, 8. listopada prošle godine.

Dokazni materijal u optužnom prijedlogu je dopis sačinjen od strane glasnogovornice Rockwool Adriatic-a d.o.o., gospođe Anđelke Toto - Ormuž, te dvije osobe koje su direktno ili indirektno vezane uz tvornicu Rockwool (Josip Flegar i Munevera Deliomerović), koje su te večeri policijskoj postaji Labin prijavile narušavanje javnog reda i mira.

Okrivljenici iz optužnog prijedloga na zakazanu glavnu raspravu na prekršajnom sudu došli su u pratnji dvojice odvjetnika. Glavnoj raspravi prisustvovao i član izvršnog odbora HHO-a za zaštitu ljudskih prava, prof.dr.sc. Jusuf Šehanović.

Odvjetnički tim zatražio je od tužitelja, PU Istarske PP Labin, povlačenje optužnog prijedloga, što nije prihvaćeno. Glavna rasprava prekinuta je nakon uvodnih riječi sutkinje i odvjetnika zbog potrebe sutkinje da se konzultira oko zahtjeva odvjetničkog tima za izuzećem sutkinje, svih sudaca i predsjednika prekršajnog suda u Pazinu Stalna služba u Labinu.

Sudska rasprava nastavila se je u 13:35. Od strane suda odbačen je zahtjev za izuzećem. Odlučeno da se sudski postupak za danas prekida te je zakazana nova rasprava za 10. ožujka 2010. godine u 8:15 sati. 

Sramota je dokle smo došli, da se naše sugrađane sprovodi na sud kao nekakve kriminalce dok se svi zajedno borimo za svoje Ustavno pravo, čist zrak i okoliš. Ovoga puta su ispaštala ova petorica, sljedeći put će to biti možda netko drugi, međutim, poručujemo da smo svi spremni završiti u zatvoru dok se ne dokaže nepravda koju svakim danom plaćamo svojim zdravljem. 

Aktivisti udruge «Naša zemlja»

 

 


 

 

prekršaj adrijano šumberac otavijo marčac admir kešetović mladen rović vlado krpan udruga naša zemlja anđelka toto ormuž rockwool prekršajna prijava