`Od šparuge do fritaje` s maštovitim Vinežanima

`Od šparuge do fritaje` s maštovitim Vinežanima

3.5.2013. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Prezentacija projekta „Šparuge" u područnoj školi „Ivo Lola Ribar" Vinež razgalila je posjetitelje koji su u utorak 30. travnja prijepodne proveli u učenju i druženju sa svojom djecom, unucima, susjedima..

 

Prva kiša u ožujku i malo viša temperatura je znak, da počinje sezona „lova na šparuge". Najpogodnije vrijeme za branje šparuga je rano ujutro. Od ožujka učenici naše škole su istraživali, pretraživali, ispitivali, kopali.. da što više nauče o šparugi. Što su saznali?!

Crtežima, literarnim radovima i plakatima oblijepili su sve panoe u školi i odlučili su sve to prikazati, a pri tom i podučiti roditelje i prisutne. Da, ima mnogo toga o šparugi što nismo čuli. Dobili smo odgovore na mnoga pitanja poput: Što je šparuga? Zašto je beremo? Tko su pravi šparugari? Koje opasnosti im prijete u šumi? Kako pružiti prvu pomoć nakon ugriza zmije, krpelja ili pauka? Zašto berači šparuga beru šparuge, a koji je razlog  da odustaju od branja? I osim šparuga što još beru šparugari? I saznali smo mnoge zanimljive stvari!

Hoće li ljudi i za 100 godina moći uživati u ljepoti i okusu nama tako drage biljke? Indijanska poslovica kaže: "Prirodu nismo naslijedili od  pradjedova, već smo je posudili od unuka." Da, valja se zamisliti kakvu Zemlju ostavljamo potomcima.

Osim učenika o šparugama su pjesmom govorile i naše drage gošće, pjesnikinje, gđa. Malvina Mileta i gđa. Rina Miletić. Pjevali smo o Danima radosti i veselja te Djeci ljubavi, a za kraj što drugo nego pjesmu Brune Krajcara „Šparoga".

        

Sve to smo svakako i začinili tim divnim plodom na najbolji način u režiji naše kuharice Lorete. Fritaja od šparugah! Bila je ...predobra. Mi smo i brali šparuge, ali da nam nisu roditelji s „macima" šparoga dolazili u školu bila bi nam fritaja recesijska. Zato hvala roditeljima i nonićima čiji je doprinos bio ključan.

 

 

oš ivo lola ribar projekt obrazovanje šparuge