Od rudnika ugljena do rudnika kulture i turizma

Od rudnika ugljena do rudnika kulture i turizma

5.3.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Izložba pod nazivom "Labin-Rabac: Od rudnika ugljena do rudnika kulture i turizma" prati urbani razvoj "rudarskog" Labina od otvaranja okna na Pijacalu 1938. godine pa do 70-ih godina prošlog stoljeća, kao i susjednoga turističkog Rapca od malog ribarskog sela preko rudarsko-radničkog odmarališta pa do prvih većih hotela prošlog stoljeća. Autori izložbe su Marijan Milevoj iz čije su zbirke predstavljene razglednice i fotografije i Dean Zahtila iz Labin Art Expresa koji potpisuje produkciju.

"Zanimljivo je da ova izložba spaja ono što je nespojivo :rudnik, kultura tj. likovna kultura i turizam. Sve je proizašlo iz rudnika i rudarstva a kasnije se i privreda razvila iz rudarenja. Cijeli niz likovnih umjetnika koji se razvio u Labinu 50-ih i 60-ih godina je rezultat tog bunta i revolucionarnih ideja rudara. Turizam u Rapcu nastaje zahvaljujući Istarskim ugljenokopima Raša koji su ovdje sagradili prve samačke hotele a rudari su izgradili i dio naselja pa je činjenica da je iz rudnika sve proizašlo, stoga imamo veliki pijetet prema rudarenju i rudnicima. Fotografije su vlasništvo bivšeg novinara Marijana Milevoja, one su skenirane i obrađene za ovu izložbu, produkcijski dio odradio je LAE a financijski Valamar tako da smo i tu vidjeli sinergiju turizma, kulture, entuzijaste, kroničara, novinara koji više od 40 godina prati labinsku povijest. Rezultat svega je ta izložba koju možemo vidjeti u muzeju", rekao je voditelj Narodnog muzeja u Labinu Vedran Kos.

Izložbu je otvorio labinski gradonačelnik Valter Glavičić:

"Ova izložba je definitivno dokumentaristički prikaz kako je Labin od rudnika ugljena postao rudnik kulture i turizma .Danas smo ponosni na 97godina od Labinske republike, od dana kada smo prvi u Europi ustali protiv nadolazećeg fašizma. Baš zato je danas prekretnica da više nećemo pričati kada je zatvoren rudnik, koliko je prošlo od zadnje smjene nego ćemo danas početi pričati o nekim novim projektima. Danas smo ugostili slovenske kolege iz Idrije i Trbovlja s kojima smo se kandidirali na Intereg Hrvatska - Slovenija i oba su projekta vezana za rudarsku baštinu. Neka bude ovo prvi dan obnavljanja života rudnika kroz jednu drugu turističku i kulturnu priču. Ovo je dobro da svi zajedno vidimo kroz fotografije prikaz zadnjih 70-ak godina na ovim prostorima, da nas podsjeti gdje smo, što smo i koju priliku imamo u našim rudnicima, šohtima i budućem podzemnom gradu kako bi to i dalje bio jedan generator i zamašnjak razvoja Labina i Labinštine. Zahvalan sam Marijanu Milevoju i Deanu Zahtili za ovu izložbu jer nekako danas u ovo digitalno doba svi trčimo za nečim i naprijed a kada malo zastaneš i pogledaš iza sebe i kada vidiš kako je to nekada bilo onda znaš još više cijeniti gdje živiš", rekao je Glavičić.

Izložba ostaje otvorena do kraja ožujka. (Napisao i snimio Branko BIOČIĆ)

muzej labin izložba rabac marijano milevoj dean zahtila