Od ponoći ponovno poskupljuje gorivo

Od ponoći ponovno poskupljuje gorivo

3.2.2014. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Naftni će derivati na hrvatskom tržištu od ponoći poskupjeti od tri do šest lipa po litri, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva, koje je danas vjerojatno po posljednji put objavilo najviše razine cijena naftnih derivata temeljem Pravilnika o najvišim cijenama derivata.

Naime, Hrvatski je sabor u petak, 31. siječnja, donio novi Zakon o tržištu naftnih derivata kojim se ukida Pravilnik o utvrđivanju najviših cijena naftnih derivata te se formiranje cijena derivata prepušta tržištu. Nakon izglasavanja u Saboru očekuje se objava novog zakona u Narodnim novinama, a osam dana od objave zakon će stupiti na snagu.

Do tada i do slobodnog formiranja cijena, naftne kompanije ne smiju imati više cijene od onih koje je danas za razdoblje od 4. do 17. veljače utvrdilo Ministarstvo, a temeljem kojih će od ponoći benzini poskupjeti za pet, odnosno šest lipa po litri, dok će cijene dizelskih goriva porasti od tri do pet lipa.

Od sutra najviša cijena eurosupera BS 95 može biti 10,20 kuna po litri (do sada 10,15). Za šest lipa po litri poskupjet će eurosuperi 98 i 100 pa će se eurosuper BS 98 od ponoći prodavati po 10,51 kunu (do sada 10,45), a eurosuper BS 100 stajat će 10,71 kunu (do sada 10,65).

Nova najviša cijena eurodizela BS od sutra će biti 9,69 kuna (do sada 9,65). Plinsko ulje, odnosno lož ulje od ponoći će moći imati najvišu cijenu od 6,62 kune (do sada 6,57), a nova cijena plavog dizela, odnosno plinskog ulja obojanog plavom bojom je 6,16 kuna (do sada 6,13). (Hina)

gorivo benzin poskupljenje eurosuper 95