Od ponoći obavezne vinjete na slovenskim prometnicama - do Trsta besplatno uz 1 km duži put

Od ponoći obavezne vinjete na slovenskim prometnicama - do Trsta besplatno uz 1 km duži put

30.6.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Od ponoći će na slovenskim autocestama, brzim cestama i obilaznicama biti obvezne vinjete. Trenutačno se prodaju polugodišnje, po cijeni od 35 eura. U Sloveniji se mogu kupiti na benzinskim postajama, kioscima, u pošti i autoklubu, a kod nas samo na Petrolovim benzinskim postajama.

Kazne za vožnju bez vinjete visoke su - od 300 do 800 eura. Na cestama će biti čak četiri kontrole: prometni inspektori, policija, carina te poduzeće DARS, u čijem su vlasništvu autoceste, koje je za tu namjenu kupilo 20 kombija. HRT

 

Dodatak: 

Od danas 1.7.je za prometovanje slovenskim autocestama nužno posjedovati vinjetu koja za polugodišnje razdoblje košta 35 eura (oko 260 kuna). Godišnje vinjete, koje stoje 55 eura, zasad nisu dostupne, no i one će se uskoro moći kupiti na svim benzinskim postajama i u pograničnim trgovinama. Svjesna da ovog ljeta neće imati prilike prodavati strancima koktele, susjedna Slovenija mudro se dosjetila zarade od autocesta i tempirala naplatu točno na početak ljetne sezone. Našim turistima ovo je velik udarac po džepu, no ne mora nužno biti i nama. Ukoliko često prometujete Slovenijom, vinjeta se svakako isplati jer pruža dugoročnu uštedu i skraćuje muke traženja sitnih eura na naplatnim postajama. S druge strane, ukoliko samo prolazite kroz Sloveniju prema Italiji, vinjeta vam nije potrebna. Kako bismo se i sami uvjerili u tu teoriju, odlučili smo provjeriti je li istinita.

 

Pravac Kopar - Bertoki - Škofije

Subotnji iznimno vruć dan na Istarskom ipsilonu dodatno su otežavale kolone turista koje su ulazile, odnosno izlazile iz Hrvatske. Najpraktičnije nam je bilo prijeći granicu na Kaštelu, nedaleko od Buja, stoga smo se uputili onamo. Nakon dvadesetak minuta stajanja u redu stigli smo u Europu.
Već u Dragonji ispred »duty free shopa« dočekala nas je reklama »Tukaj prodajemo vinjeto«. - Hvala lijepa, nama ne treba, bili smo odlučni. Postavili smo brojač kilometara na nulu i uputili se prema Trstu kako bismo provjerili koliko je duže, ili možda kraće, putovanje lokalnim cestama.
Putem smo susreli austrijskog turista koji je na novom automobilu istaknuo oznake valjanosti registracije, dozvole parkiranja te nalijepio vinjete Austrije i Švicarske, a pri povratku s mora morat će »kolekciji« dodati i slovensku vinjetu. Pa kako će taj čovjek od silnih naljepnica vidjeti kuda vozi, zapitali smo se uz smijeh. Jasno je da turisti negoduju zbog uvođenja vinjete, naročito oni koji su za dolazak u Hrvatsku platili slovensku autocestu svega 5,5 eura, dok će pri povratku morati izdvojiti šest puta više.
Stigavši u Kopar pratili smo oznake koje vode prema autocesti, oprezno tražeći raskrižje koje će nas spasiti od plaćanja skupe cestarine. Tik do ulaza na autocestu ugledali smo putokaz Bertoki. Lokalna cesta solidne kvalitete vodi paralelno s autocestom prema Škofijama. Nekoliko kilometara dalje, na križanju u Bertokima, prateći putokaz prema Italiji, skrenuli smo lijevo (desno cesta vodi u Sveti Anton) i nastavili put uz autocestu s koje se vide putokazi Rižana-Dekani. Potom smo stigli do kružnog toka na kojem smo se uputili ravno prema Škofijama. Na isto mjesto stići će i oni koji voze s graničnog prijelaza Požane, nedaleko od Buzeta, ako se upute starom cestom kroz dolinu rijeke Rižane. I za njih vrijedi putokaz Škofije, gdje nestaje svaka dilema jer tada cesta vodi ravno kroz to malo mjesto prema izlazu iz Slovenije. Na bivši granični prijelaz Slovenije i Italije stiže se iza benzinske crpke, nedaleko od kasina Carnevale.

 

Besplatna ruta desetak minuta duža

Od granice u Dragonji, vozeći obilaznim cestama, do centra Trsta prevalili smo 36 kilometara, premda nam se činilo znatno više. Pri povratku smo odlučili voziti autocestom kako bismo se oprostili od besplatne vožnje i izmjerili razliku u kilometrima. Dolaskom u na granični prijelaz, ugodno smo se iznenadili. Svega jedan kilometar je kraća vožnja autocestom uz uštedu na vremenu od maksimalno deset minuta. Ovo su zaista zanemarive razlike ako uzmemo u obzir da su na lokalnim cestama putokazi vrlo jasni, ceste dobre kvalitete, a promet protočan (na nekim mjestima čak i vrlo rijedak). Ipak, budete li na putovanjima kroz Sloveniju izbjegavali autoceste, preporučamo da se strogo pridržavate ograničenja brzine jer kazne su iznimno visoke (dosežu i do tisuću eura), a njihova policija je neumoljiva i rado patrolira lokalnim cestama. Također se ne isplati kockati i uputiti autocestom bez vinjete jer biste se i tada mogli oprostiti s 300 do 800 eura.

 

I do Ljubljane se može sporednim cestama

Ukoliko putujete preko graničnog prijelaza Rupa, do Postojne se dolazi za otprilike 45 minuta pod uvjetom da se poštuju sva ograničenja brzine. Kod sportskog aerodroma u Postojni imate izbor, uključiti se na autocestu prema Ljubljani ili nastaviti starom cestom kroz taj gradić. Ukoliko se odlučite na jeftiniju varijantu, put do glavnog grada »dežele« preko Logateca i Vrhnike protegnut će se na 40-ak minuta. Toliko je, naime, potrebno da se laganom vožnjom svlada 50-ak kilometara do ljubljanskih predgrađa. Na nekoliko lokacija vozači moraju biti spremni na stajanje u koloni zbog suženja prometnice uslijed radova kojima se proširuje kolnik, koji na nekim mjestima vapi za novim slojem asfalta. Putnicima iz Istre najpraktičnije je prijeći granični prijelaz u Požanama i uputiti se prema Črnom kalu, odakle valja krenuti preko Kozine državnim cestama prema Logatecu. Nažalost, ovakvo putovanje je vrlo zamorno i dugotrajno, stoga ga ne preporučamo onima koji često putuju u glavni grad Slovenije.

 

Do Austrije jeftinije preko Italije

Putnici iz Istre čije je konačno odredište Austrija ili Njemačka mogu vrlo jednostavno izbjeći korištenje slovenskih cesta. Zapravo, kroz Sloveniju moraju proći jedino cestom do Škofija do talijanske granice. Od uključenja na autocestu iznad Trsta nema vožnje sporednim cestama, ali platiti treba autocestu od Monfalconea do Tarvisija, u iznosu od 7,40 eura.

Glas Istre 

 

 

 

1. srpanj Trst slovenija HAK alternativni pravci kazne naplata promet cestarina gospodarstvo turizam Alternativni pravci Vinjete