Od ponoći izborna šutnja uoči izbora za EP

Od ponoći izborna šutnja uoči izbora za EP

13.4.2013. // iPress // Objavljeno u kategoriji Politika

Od ponoći počinje izborna šutnja uoči izbora za članove u Europski parlament (EP) iz Republike Hrvatske, a traje i na sam dana izbora u nedjelju, 14. travnja, do 19 sati.

Tijekom izborne šutnje zabranjena je svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata, kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, objavljivanje fotografija u sredstvima javnog priopćavanja, izjava i intervjua nositelja lista, odnosno kandidata, te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela.

Hrvatska u nedjelju prvi put bira zastupnike u EP, njih 12, a oni će u tom tijelu predstavljati Hrvatsku od ulaska u Europsku uniju, 1. srpnja, do redovitih izbora za članove EP-a na razini cijele Unije, iduće godine.

Cijela Hrvatska jedna je izborna jedinica, a birači mogu birati između 12 kandidata s 28 kandidacijskih lista - 27 stranačkih i jedne liste skupine birača. Od stranačkih lista samostalnih je 19, a osam koalicijskih. Pravo glasa ima ukupno 3.740.951 birač.

Glasovati mogu na 6614 biračkih mjesta u Hrvatskoj te 82 biračka mjesta u inozemstvu. Na biračkim mjestima u inozemstvu glasovanje zbog vremenske razlike počinje već u subotu, a posljednje biračko mjesto zatvara se u ponedjeljak u popodnevnim satima.

Svi sudionici izbora mogu se sa svojim pitanjima i primjedbama obratiti Državnom izbornom povjerenstvu, a tijek glasovanja pratit će i GONG koji će tijekom vikenda zaprimati neanonimne dojave građana o uočenim nepravilnostima i odgovarati na njihove upite. (H) 

europarlament izborna šutnja eu izbori izbori 2013