Od ponoći gorivo još skuplje

Od ponoći gorivo još skuplje

2.11.2009. // HRT // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Maloprodajne cijene naftnih derivata od ponoći će, kako se neslužbeno doznaje, biti više za šest do devet lipa po litri. Po neslužbenim informacijama, motorni će benzini na Ininim benzinskim postajama poskupjeti za devet lipa po litri, ili u postotku za oko 1,2 posto.

Tako bi se u idućih tjedna dana, od 3. do 10. studenog, eurosuper 95 prodavao po cijeni od 7,80 kuna po litri (do sada 7,71 kuna), super plus 98 po 7,70 kuna (do sada 7,61 kunu), a super plus 98 po 7,86 kuna (do sada 7,77 kuna). Kako se neslužbeno doznaje, za devet lipa po litri, ali u postotku najviše, za 2,3 posto, poskupjet će plavi dizel i nova bi mu cijena bila 4,07 kuna po litri (do sada 3,98 kuna).

Ostala pak dizelska goriva poskupjet će za šest lipa po litri pa bi nova cijena eurodizela bila 7,21 kunu po litri (do sada 7,15 kuna), dizela 7,10 kuna (do sada 7,04 kune), a loživog ulja 4,51 kunu (do sada 4,45 kuna). U postotku bi tako eurodizel i dizel poskupjeli za oko 0,9 posto, a nešto više, za 1,3 posto, poskupjelo bi loživo ulje.

Cijene naftnih derivata korigiraju se temeljem pravilnika o utvrđivanju cijena naftnih derivata, najviše dopušteno maksimalno tjedno povećanje ili smanjenje cijena je 3,5 posto, a korekcija ponajviše ovisi o kretanju cijena derivata na tržištu Mediterana i kretanju tečaja dolara.

Prema tom pravilniku cijene derivata od sredine rujna mogu se korigirati početkom svakog tjedna, dok se početkom svakog mjeseca mogu korigirati cijene autoplina, a temeljem pravilnika o utvrđivanju cijena ukapljenog naftnog plina koji se primjenjuje od početka svibnja ove godine.

Tako su od jučer, 1. studenoga povećene i cijene autoplina i to za 11 lipa po litri, ili za 2,6 posto. Autoplin se tako, po cjeniku koji je na svojim internet stranicama objavila tvrtka Proplin koja je u sastavu Ine, u studenom prodaje po 4,27 kuna po litri (u listopadu 4,16 kuna)

benzin gorivo eurosuper 95 dizel ina poskupljenje kriza