Od ponedjeljka cijene goriva opet rastu?

Od ponedjeljka cijene goriva opet rastu?

3.4.2011. // Net.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Dok ministar Đuro Popijač tvrdi kako se po pitanu cijena goriva ništa neće bitno mijenjati, u javnost je pocurila informacija kako ipak stižu poskupljenja. Zahvatit će one koji se koriste eurosuperom, dizelom, plavim dizelom i loživim uljem.

 

Eurosuper 95 za 12 lipa, 98 za 3 lipe, dizel 13, a loživo ulje i plavi dizel petnaestak lipa. To su nove cijene benzina koje bi na svjetlo dana trebale izaći u ponedjeljak. A s njima stiže i novi pravilnik za izračun.

Riječ je o zasad neslužbenim informacijama, no s obzirom na cijenu nafte na londonskoj burzi vrlo su izvjesne. Ipak, sve ovisi o tečaju dolara koji se formira sutra.

Ministar gospodarstva, pak, tvrdi da se neće puno toga mijenjati.

"O pravilima će malo toga ovisiti, više ovisi o kretanju cijena sirove nafte i naftnih derivata. Očekujemo da sve u najboljem slučaju ostane na postojećoj razini", tvrdi Đuro Popijač. Ipak, Dnevnik.hr javlja kako će se na autocestama i u pomorskim lukama gorivo će se od ponedjeljka skuplje plaćati.

No dok se građani žale na skupoću po kojoj pojedina goriva prelaze cijenu od 10 kuna, stručnjaci tvrde da je novi izračun cijena na svjetskoj razini. Država je, pak, nedavno smanjila trošarine, no od poskupljenja ima itekakve koristi. Naime, skuplje gorivo znači više novca u proračunu. Kroz PDV tako se nadoknadi i smanjena trošarina.

eurosuper plavi dizel tečaj dolara Dnevnik.hr država Ina cijene goriva ponedjeljak Đuro Popijač dizel lož ulje