Od jeseni u dječjem vrtiću Pjerina Verbanac započinje s radom Montessori skupina

Od jeseni u dječjem vrtiću Pjerina Verbanac započinje s radom Montessori skupina

30.6.2021. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Sljedeće jeseni naš će vrtić svojim korisnicima priuštiti još jednu novost koja je među roditeljima posljednjih godina iznimno tražena, a to je skupina koja će provoditi alternativni odgojno-obrazovni program odgoja i naobrazbe djece predškolske dobi prema koncepciji Marije Montessori. Naime, odgojiteljice Ingrid Dobrić i Ivana Višnjić sudjelovale su, u razdoblju od rujna 2019. godine do lipnja 2021. godine, u ciklusu edukacije stručnog usavršavanja za provedbu Montessori programa s djecom predškolske dobi od 3. do 6. godine djetetovog života. Edukacija je provedena u organizaciji Stručno-razvojnog centra Dječjeg vrtića „Srčeko“ iz Zagreba te u suradnji s Dječjim vrtićem Medulin. Ispunjavanjem svih svojih obveza uključujući predavanja, izradu i provedbu Montessori vježbi, kolokvija i izradu završnih Montessori projekata, u lipnju 2021. godine dobile su diplome Montessori odgojiteljica.


U sklopu edukacije u DV „Srčeko“, odgojiteljicama je omogućen uvid u posebno pripremljenu Montessori okolinu, okolinu koja osigurava poticajno okruženje u kojem svako dijete može biti slobodno, razvijati se individualno i prirodno, te postupno ostvarivati sve svoje potencijale i talente. Specifičnost Montessori programa prepoznaje se po posebno dizajniranom pripremljenom priboru i vježbama koje je još u prošlom stoljeću kreirala začetnica Montessori pedagogije Marija Montessori. Kao prva žena liječnica u Italiji, na osnovu empirijskih istraživanja uz puno promatranja i rada s djecom različitih sposobnosti, razvila je posebnu metodu rada s djecom koja oslobađa dječji potencijal te potiče njegov samorazvoj. Naglašavajući individualne specifičnosti svakog pojedinog djeteta, putem provedbe  Montessori metode u odgojno-obrazovnom radu, omogućuju se prilike svakom pojedincu  kako bi ostvario sve svoje potencijale i postao neovisno, sigurno i uravnoteženo biće.


Vrtić je time stekao glavni preduvjet za mogućnost otvaranja skupine koja će provoditi alternativni odgojno-obrazovni program prema koncepciji Marije Montessori. Upravo je u tijeku opremanje skupine specijaliziranom didaktikom naručenom pri ovlaštenom distributeru Montessori opreme Svijet didaktike d.o.o., kao i službena verifikacija programa od strane Ministarstva za odgoj i obrazovanje.


Montessori skupina djelovat će u našem područnom odjeljenju Vinež – skupini “Krijesnice” u kojoj se u posljednje dvije godine, otkako su odgojiteljice u edukaciji, provode elementi Montessori programa.


DV 

dječji vrtić šjerina vernbanac dv pjerina verbanac montessori