[Od iduće školske godine] Rukopisno pismo: Budućim prvašićima nova slova, neka će biti – kompliciranija

[Od iduće školske godine]  Rukopisno pismo: Budućim prvašićima nova slova, neka će biti – kompliciranija

24.1.2014. // Novi list // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Od iduće školske godine svi će prvašići učiti četiri različite vrste pisma koje propisuje novouspostavljeni standard školskoga rukopisnoga i školskoga formalnoga pisma objavljen u izdanju Hrvatskoga pravopisa Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. U praksi će to značiti da će sve početnice prvašiće učiti pisati na isti način za razliku od dosadašnje prakse prema kojoj svaka početnica ili slovarica različitog autora u prvome razredu osnovne škole djecu uči pisati drukčiji oblik slova upravo iz razloga jer nije postojalo standardizirano školsko pismo. Time će prvi put biti uspostavljen standard rukopisnog pisma prema kojem će učenici savladavati formalno ravno, formalno koso, rukopisno koso pismo i rukopisno uspravno pismo. Formalno pismo zapravo je novi naziv za tiskana slova ili nekadašnje blok pismo, uspravno ili koso, dok se u školskom rukopisnom pismu, kosom ili uspravnom, slova povezuju, a sve bi to trebalo doprinjeti razvoju lijepoga individualnog rukopisa. Naime, novim je Pravopisom  definirano da je školsko rukopisno koso pismo osnovno pismo za poučavanje pisanja u drugoj fazi učenja, odnosno nakon učenja formalnoga pisma, takozvanih velikih i malih slova.

Školska tradicija

Novo je pismo utemeljeno na tradiciji školskih pisama u Hrvatskoj i pročišćeno od elemenata individualne stilistike. Školsko formalno uspravno pismo osnovno je pismo za početno učenje pisanja i čitanja, dok je školsko rukopisno uspravno pismo u prvome redu namijenjeno ljevorukim učenicima, ali ga, prema želji, mogu odabrati i desnoruki. Naime, nema nikakvih razlika u obliku slova, nego samo u kutu pod kojim su slova pisana.

 

Iako se u Hrvatskom pravopisu tvrdi da su bez obzira o kojoj se vrsti pisma radi oblici slova pojednostavljeni, bez ukrasnih elemenata, što je jedna od najbitnijih razlika u odnosu na dosadašnji način učenja pisanja, učitelji ne dijele u potpunosti takvo mišljenje. Već letimični pogled na novo pismo, pojašnjava učiteljica 1.a razreda Osnovne škole Milan Brozović Kastav, Marica Jurić, jasno pokazuje da će za novu generaciju prvašića pisanje nekih slova biti kompliciranije.

– Nije sve pojednostavljeno. Neka su slova sada jednostavnija, a neka će biti jednostavnija od naredne školske godine. 

Povratak na prethodno

Novo pismo zakompliciralo je veliko pisano slovo A koje su djeca do sada pisala u jednom potezu, a prema novim pravilima to će se slovo pisati u tri poteza. Velike promjene doživjet će i veliko pisano slovo E koje se po novome piše kao tiskano slovo, a do sada se pisalo kao obrnuti broj 3, što je djeci bilo jednostavnije. I veliko pisano slovo H doživjet će promjene, jer do sada se pisalo u jednom potezu, a po novom pismu pisat će se u dva poteza, pojašnjava Jurić. Ono što bi budućim prvašićima trebalo biti lakše pisati velika su pisana slova C, Č, Ć, S i Š koja s novim pismom gube dosadašnje vitice te postaju jednostavnija. Za razliku od velikih pisanih slova mala pisana slova, kaže Jurić, doživjet će tek sitne iznimke, jer većina slova pisat će se na način kao do sada, osim slova f i n koji će doživjeti promjene.

 – Novim se pismom zapravo djelomično vraćamo na pravopis koji se koristio prije ovog aktualnog. Naime, način pisanja slova koji će se uvesti od sljedeće školske godine uvelike sliči na način kako smo nekada učili pisati, zaključuje Jurić.

 

Zbunjeni učitelji

Od naredne školske godine neće samo prvašići biti ti koji će učiti pisati na nov način, jer kako kaže Jurić i učitelji će morati proći edukaciju, ali i roditelji.

– Uvođenje standardnog školskog pisma je dobro, jer više nećemo imati različite početnice, ali ni nama učiteljima nije baš sve jasno, a morat ćemo organizirati i roditeljske sastanke da objasnimo roditeljima novi način pisanja. Sadašnji prvašići tek s početkom drugog polugodišta počinju učiti pisana slova i vlada nedoumica koje im pismo pokazati, jer radimo prema početnicama u kojima nije novo pismo, kaže Jurić.

U praksi bi to moglo značiti da će ovogodišnji prvašići naredne školske godine morati učiti novo pismo, jer ono koje trenutno savladavaju sljedeće će godine biti pogrešno.

 

Novi standard pisma u svim početnicama

Novi standard školskoga rukopisnoga i školskoga formalnoga pisma primijenit će svi izdavači koji su nakladnici udžbenika i radnih bilježnica za početno učenje pisanja hrvatskoga jezika, a riječ je o Alfi, Profilu i Školskoj knjizi. Prema informacijama iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje kao nositelj autorskih prava tipova slova  ustupit će ih svim nakladnicima za te svrhe bez naknade.

 

 Autor: Ingrid Šestan Kučić

 

rukopisno pismo pismo hrvatski jezik prvašići obrazovanje škola djeca učitelji