Od danas Slovenija uvodi tjedne vinjete

Od danas Slovenija uvodi tjedne vinjete

2.7.2009. // Index.hr // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Od danas, 2. srpnja će vozači koji prolaze kroz Sloveniju moći kupiti sedmodnevne vinjete za 15 eura ili mjesečne vinjete za 30 eura, dok će se polugodišnja vinjeta ukinuti. Godišnja vinjeta će, prema novim cijenama koje je donijela slovenska vlada, koštati čak 95 eura što znači da će Slovenija imati najskuplje ceste u Europi.

Podsjećamo, Slovenci su bili primorani uvesti vinjete na kraće vremensko razdoblje zbog pritisaka Europske komisije, koja je sustav vinjeta u Sloveniji opisala kao diskriminirajući za turiste koji samo prolaze kroz tu zemlju. Nakon dugotrajnog natezanja Slovenci su pristali na uvođenje kraćih vinjeta, ali vrlo brzo su donijeli odluku kojom su cijene vinjeta drastično povećane, što je doživljeno kao provokacija usmjerena prema Europskoj komisiji.

Iz slovenskog Društva za autoceste uoči uvođenja novih vinjeta je priopćilo kako će zaposliti dodatnih 19 nadzornika na cestama, čija će glavna misija biti hvatanje prijestupnika koji se pokušavaju prošvercati bez vinjeta ili sa starim nevažećim vinjetama. S novom cijenom će vinjete, naime, dobiti i novi dizajn, a vlasnici starih vinjeta mogu iste koristiti do datuma koji je na njima otisnut.

vinjete Slovenija 1.srpnja vožnja dežela promet naplata autocesta tjedne vinjete