Od danas do 7.siječnja, akcija MUP-a, Mir i dobro

Od danas do 7.siječnja, akcija MUP-a, Mir i dobro

10.12.2007. // HRT // Objavljeno u kategoriji Društvo

Od danas počinje preventivna akcija Ministarstva unutarnjih poslova "Mir i dobro". Trajat će do 7. siječnja, a svrha joj je sprječavanje zloporabe oružja, eksplozivnih tvari i ostalih ubojitih sredstava.

Preventivnom akcijom "Mir i dobro" policija će pojačano kontrolirati nedopuštenu prodaju pirotehničkih sredstava. U cestovnom će prometu posebnu pozornost posvetiti većoj protočnosti prometa i suzbijanju nezakonitog unošenja pirotehničke galanterije preko graničnih prijelaza.

S obzirom na to da najviše opasnosti građanima prijeti na mjestima masovnog okupljanja, policija poziva građane na suradnju u provedbi akcije "Mir i dobro" te na primjereno ponašanje kao doprinos pojedinca dostojnoj proslavi božićnih i novogodišnjih blagdana.

Činjenice i dosadašnja iskustva upozoravaju da blagdansko raspoloženje u pretjeranoj mjeri potiče nerazboritu uporabu oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, što može biti kobno.

Kako biste ovaj put postupili pametnije i izbjegli neželjene posljedice, ne darujte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli stradati.

Petarde su najčešće uzrokom ozljeda šaka i prstiju, lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama u kombinaciji s opeklinama koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive. Utjecaj topline eksplozije nakon nekoliko dana izaziva odumiranje tkiva pa je nužno izvesti nekoliko slojeva djelomičnih amputacija. Oči, pak, najčešće stradavaju od opeklina i čestica raketa ili petardi.

Uvijek je bitno preventivno reagirati da bi se izbjegle nesreće, jer prilikom rukovanja oružjem i eksplozivom najčešće stradavaju mlade, neiskusne i nestručne osobe. Prekomjerno konzumiranje alkohola čest je pratitelj i uzročnik takvih nesreća.

Tijekom prošlogodišnje akcije "Mir i dobro" zbog nezakonite uporabe i neopreznog rukovanja oružjem i različitim eksplozivnim sredstvima devet osoba je teško ozlijeđeno. Teške su ozljede uglavnom zadobivene zbog nestručnog rukovanja pirotehnikom, oružjem i eksplozivnim sredstvima. Lakše je ozlijeđena 21 osoba, od kojih su sedmero bila djeca mlađa od 14 godina.

Najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava jer blagdani se mogu proslaviti i drukčije - ljepše, ugodnije i, prije svega, svečanije.

MUP akcija MIR I DOBRO blagdani oržje petarde pirotehnika rukovanje oprez zabrana nedopuštena prodaja