Od četvrtka život još skuplji - veći PDV, veći troškovi

Od četvrtka život još skuplji - veći PDV, veći troškovi

29.2.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Zbog povećanja stope PDV-a s 23 na 25 posto, počevši od 1. ožujka, život će nam svima skupa biti skuplji. No, podizanje poreza za dva posto, uvjeravaju nas stručnjaci, neće biti jedini udar na ionako loš standard građana. Veći PDV i konstantno povećanje cijene goriva dovest će, kažu, do lančanog poskupljenja - skuplja će biti hrana, ali i sve ostalo - računi za struju, vodu, plin, telefon, odjeću, obuću, kozmetiku, namještaj, ali i ugostiteljske i druge usluge kojima se svakodnevno koristimo.

Jednostavno, gotovo da nema toga što neće poskupjeti, ukoliko zanemarimo za koju lipu jeftinije ulje, biljne masti i hranu za bebe, na koje će se primjenjivati međustopa od deset posto.

Koliko će život na kraju mjeseca doista biti skuplji, teško je govoriti općenito, no prema takozvanim sindikalnim košaricama, koje se izračunavaju svakoga mjeseca, možemo doći do nekih izračuna. Primjerice, prema košari Nezavisnih hrvatskih sindikata, koja se obračunava za četveročlanu obitelj (roditelje i dvoje djece školske dobi), prosječna pulska obitelj za osnovne potrebe mjesečno troši oko 7.200 kuna.

No, pravo pitanje za "joker zovi" jest koliko će poskupjeti hrana, na koju trošimo najviše. S jedne strane, većina trgovačkih kuća već danima uvjerava da cijene zbog PDV-a neće dirati. No, sve veće cijene goriva prelit će se i na cijene hrane. Mnogi dobavljači već su najavili da od četvrtka u dućane stižu novi cjenici. S većim cijenama, naravno.
Na kraju mjeseca prosječna bi obitelj stoga mogla biti kraća za više od 150 kuna, a neki stručnjaci procjenjuju da bi troškovi mogli biti i veći, čak do tristotinjak kuna.

Sindikati: Vlada neće moći obuzdati inflaciju

Povećanje PDV-a s 23 na 25 posto dovest će do povećanja cijena u trgovinama od 0,8 do 1,4 posto, čime će četveročlanoj obitelji mjesečni troškovi u ovoj stavci skočiti za 80 do 100 kuna, upozorio je Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske. Tome treba pribrojati i porast komunalnih i ostalih usluga gradova i županija.

Kada se zbroje sva ova poskupljenja, prema predviđanjima ovog sindikata, za četveročlanu obitelj ukupni će troškovi narasti više od 300 kuna na mjesec u odnosu na sadašnje, već preskupo, stanje. (B. P., M. J.)

pdv skupoca društvo standard kriza