Od 20. 6. i ove godine u Labinu jedan tim u turističkoj ambulanti

Od 20. 6. i ove godine u Labinu jedan tim u turističkoj ambulanti

7.6.2017. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Prvog lipnja počela je raditi turistička ambulanta Istarskih domova zdravlja u Puli, a ona u Umagu otvorena je u ponedjeljak. Ambulante u Poreču i Rovinju počele su raditi još polovicom svibnja, dok se u Labinu otvara 20. lipnja.

 

Ravnatelj IDZ-a dr. Ante Ivančić napominje da će u ambulantama početi raditi po jedan tim u kojem su liječnik i medicinska sestra, a u punoj sezoni pridružit će mu se i drugi. Radno vrijeme je od 10 do 18, a u špici od 9 do 21 sat.

 

- Zapošljavamo devet timova, što je standardan broj već godinama koji se pokazao dovoljnim. Nema novosti u odnosu na prethodne godine. Zadovoljni smo što smo usprkos manjku liječnika i sestara uspjeli popuniti timove. U Puli, Rovinju, Poreču i Umagu zapošljavamo po dva tima, te jedan u Labinu, kaže Ivančić.

 

U pet ordinacija lani je primljeno 5.929 pacijenata, a obavljeno je 12.617 postupaka. Najčešća stanja zbog kojih se turisti javljaju su akutne respiratorne infekcije, kožne alergije i upalna stanja kože te lakše ozljede.

 

Kad je riječ o trošku usluga, Ivančić napominje da turističke ambulante nisu ugovorne ordinacije HZZO-a, pa turisti u njima ne mogu dobiti uslugu putem zdravstvene kartice EU-a ili HZZO-a.

 

- Turisti koji traže uslugu putem EU kartice ili iskaznice HZZO-a mogu se javiti u svaku ugovornu ordinaciju primarne zdravstvene zaštite, u domu zdravlja ili kod koncesionara.

Turističke ambulante nude dodatnu uslugu kako bi gosti brže i jednostavnije dobili uslugu u odnosu na čekanje u ionako preopterećenim ugovornim ordinacijama. Usluge u turističkim ordinacijama mogu se ostvariti putem putnog osiguranja ili platiti prema cjeniku doma zdravlja, objašnjava Ivančić.

(M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

 

Foto: Arhiva Glasa Istre

 

 

 

 

 

zdravstvo turisti hitna pomoć