Od 11. svibnja bit će omogućen početak rada hotelima i kampovima u Istri

Od 11. svibnja bit će omogućen početak rada hotelima i kampovima u Istri

5.5.2020. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Na 2. sjednici Povjerenstva za turizam Istarske županije, održanoj jučer u punom sastavu putem konferencijskog poziva, bilo je govora o epidemiološkoj situaciji u Istri i budućim aktivnostima nakon otvaranja granica, kao i o očekivanjima za turističku 2020. godinu. Kako je na samome početku naglasio obnašatelj dužnosti župana i predsjednik Povjerenstva Fabrizio Radin, a nastavno na prethodnu sjednicu, nacionalnom Stožeru civilne zaštite postavljeno je pitanje o otvaranju granica, odnosno datum i uvjeti eventualnog otvaranja granica RH prema ostalim europskim državama.

„Dobili smo odgovor da će tema eventualnog otvaranja internih granica unutar EU biti na stolu sutrašnjeg sastanka na vrhu, a koji će se održati u Bruxellesu. Na tom sastanku trebale bi se definirati smjernice i okvirni datumi otvaranja granica“, obavijestio je članove Povjerenstva župan Radin.

Sjednici je prisustvovao i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Aleksandar Stojanović, koji se osvrnuo na epidemiološku situaciju u Istri, kao i na prijedloge mjera zaštite za kampove i hotele.

„Od početka epidemije imali smo 87 COVID-19 pozitivnih osoba, a kako ste mogli čuti, prije nekoliko dana je izliječen posljednji pacijent u Istarskoj županiji, odnosno otpušten je iz Opće bolnice Pula. Od četvrtka, dakle nemamo više pozitivnih osoba u Istarskoj županiji. U ovome trenutku imamo oko 1300 osoba u samoizolaciji, od kojih su njih 200-tinjak kontakti pozitivnih osoba, dok su ostali epidemiološku mjeru samoizolacije dobili zbog prelaske  granice“, kazao je dr. Stojanović.

Što se tiče prijedloga mjera zaštite i operativnih procedura sastavljenih od Kamping udruge Hrvatske i Udruge Poduzetnika u turizmu Hrvatske, dr. Stojanović je kazao da su stručno utemeljene i u najvećem dijelu obuhvaćaju potencijalne rizike. Mjere će biti predstavljene nakon usuglašavanja s nacionalnim Stožerom i Ministarstvom turizma.

Na sjednici je dogovoreno da će se do sljedećeg tjedna izraditi i prijedlog mjera za nautički turizam, privatni smještaj i putničke agencije, u suradnji navedenih sektora i ZZJZIŽ.

Po pitanju očekivanja od turističke godine, naglašeno je kako sve ovisi o datumu otvaranja granica kako Hrvatske, tako i emitivnih tržišta, dakle, Slovenije, Austrije, Njemačke Mađarske, Slovačke i Češke.

Nadalje, od ponedjeljka, 11. svibnja, bit će omogućen početak rada hotelima i kampovima sa svim svojim sadržajima, koji će se otvarati postepeno, ovisno o otvaranju državnih granica, odnosno tržišnoj potražnji. (https://www.istra-istria.hr)

kampovi hoteli korona virus korona