Od 100 tisuća žena koje uzimaju oralnu kontracepciju četiri umiru

Od 100 tisuća žena koje uzimaju oralnu kontracepciju četiri umiru

29.9.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Šok zbog smrti mladih žena čiji se uzroci povezuju s uzimanjem oralnog kontraceptiva Yasmin Hrvatsku je zatekao petnaestak godina nakon Velike Britanije, gdje je sredinom 90-ih zabilježen niz smrtnih ishoda zbog uzimanja oralnih kontraceptiva što je poput velikog praska odjeknulo i u javnosti i u stručnim krugovima. Možda je jedan od razloga naše aktualne situacije taj što se uzimanje tih kontraceptiva, pa i preparata Yasmin, u Hrvatskoj tek proteklih nekoliko godina znatno razmahalo. U Hrvatskoj su ih propagirali masovno, i stručnjaci i mediji, koji su proizvođači uvjeravali u iznimne prednosti Yasmina nad drugim preparatima. Posljedica je da danas u Hrvatskoj oralnu kontracepciju koristi do 100 tisuća žena, od kojih 50 posto uzima Yasmin. Taj preparat spada u novu generaciju niskodozažnih oralnih kontraceptiva, da paradoks bude veći, razvijenih zato da se što više smanje doze hormona, da još uvijek učinkovito štite od trudnoće, te upravo zato da smanje kardiovaskularne rizike koji, kako je poznato, postoje u oralnih kontraceptiva, općenito. Ono što u incidentima s tromboembolijom, jednom od poznatih komplikacija uzimanja tog, ali i drugih hormonskih kontraceptivnih preparata, u Hrvatskoj zasad nije dovoljno objašnjeno jest je li se u tim slučajevima postupalo po pravilima struke, uz propisane mjere opreza, ili su kontraceptivi dijeljeni poput bombona, bez elementarnih uvjeta za njihovo propisivanje. Riječ je o nužnoj, temeljitoj liječničkoj provjeri osobnih i obiteljskih zdravstvenih rizika koji isključuju ili dopuštaju uzimanje oralne kontracepcije.

Preparat bez detaljnih pregleda

Ginekolozi i sami osjećaju nelagodu, čak i najsavjesniji znaju da i najskuplji dostupni testovi metodama molekularne biologije mogu pokazati uredne nalaze, a smrtni se ishodi događaju, i prema statistikama od 100.000 žena koje uzimaju oralnu kontracepciju, četiri su smrtna slučaja. Alarmantan je podatak da se od 10.000 žena koje u Sloveniji koriste Yasmin kod čak tri razvila teška tromboembolija koja im je ugrozila život. Ovih je dana postalo sasvim jasno da ne postoji dovoljno rigorozan režim izdavanja tog lijeka. U nekim su ozbiljnim ginekološkim problemima kontraceptivne tablete jedina terapija, jer reguliraju mjesečni ciklus, ispravljaju hormonske disbalanse, liječe ciste iz kojih se može razviti karcinom jajnika, smanjuju teške, bolne menstruacije, no mlade žene ih masovno uzimaju i samo zbog dermatoloških problema. Sve one trebale bi od svojih ginekologa dobiti precizan opis mogućih rizika i simptoma tih rizika.


- Vrlo je važan odnos škodljivosti prema dobrobiti oralne kontraceptivne terapije - ističe prim. mr. sc. dr. Jasna Gobić, specijalistica ginekologije i subspecijalistica reproduktivne medicine s Klinike za ginekologiju i porodništvo KBC-a Rijeka. Oralna hormonska kontracepcija (OHK) najpopularnija je reverzibilna kontraceptivna metoda, pa korisnice lako prestankom uzimanja mogu zatrudnjeti.

Četiri mjere opreza

Dr. Gobić zalaže se za primjenu oralnih kontraceptiva, ali uz obvezan i temeljit pregled i razgovor pacijentice s ginekologom, i uz četiri mjere opreza koje je Svjetska zdravstvena organizacija propisala pri primjeni OHK-a.


U četvrtoj kategoriji, objašnjava, su žene koje nikada ne bi smjele uzeti takve preparate - sve žene koje su osobno ili u bliskoj obitelji imale ili imaju slučajeve tromboze i tromboembolijske bolesti, srčani udar, moždani udar, karcinom dojke, nerazjašnjeno genitalno krvarenje, akutni hepatitis i neke druge bolesti jetre, kod dojenja kraćeg od šest tjedana nakon poroda, kod nekih vrsta glavobolja, ako se pripremaju na veći operativni zahvat koji traži dulje mirovanje, pušačice starije od 35 godina, osobito s više od 20 cigareta na dan, žene povišenog krvnog tlaka iznad 160/110, kod srčanih grešaka, i kod šećerne bolesti s promjenama na krvnim žilama. U treću kategoriju, kada je nužan velik oprez i pozorno praćenje neželjenih nuspojava, spadaju žene u razdoblju dojenja od šest tjedana do šest mjeseci, pušačice starije od 35 godina s manje od 20 cigareta na dan, žučni kamenci. U drugu kategoriju rizika spadaju žene s glavoboljama nakon početka uzimanja OHK-a, jer bi te glavobolje trebale biti prolazne, žene sa šećernom bolesti, većim kirurškim zahvatima bez imobilizacije, srpastom anemijom, povišenim krvnim tlakom od 140/100 do 159/109 mmHg i obiteljskom anamnezom poremećaja metabolizma masti i srčanog infarkta u mlađoj životnoj dobi bližih rođaka. U prvoj kategoriji su žene za koje ne postoji ograničenje uzimanja OHK-a, primjerice, s varikoznim venama, blagim glavoboljama, upalnom bolesti zdjelice, s benignim tumorima dojke, s miomima uterusa, pretile osobe, itd.

 

»lli pilula ili pušenje«

Ako se posumnja na moguću obiteljsku, nasljednu sklonost za poremećaj trombofilnih faktora, to treba provjeriti radeći »prošireni koagulogram«, koji se inače ne radi u normalnoj populaciji. Uz kontracepcijske, kaže dr. Gobić, pilule su dobro prihvaćene i zbog drugih zdravstvenih dobrobiti. Primjerice, za 50 posto smanjuju anemije jer su krvarenja oskudnija, za 50 do 80 smanjuju ciste jajnika, smanjuju se bolne menstruacije do 50 posto, reguliraju neuredne menstruacije te simptomi neugodnog predmenstrualnog sindroma.

Tablete su dobre kod hormonalnih poremećaja, smanjuje se rizik od karcinoma jajnika, endometrija i karcinoma debelog crijeva. Od rizika je na prvom mjestu tromboembolija, ponajprije kod žena koje puše, osobito s 35 i više godina. Rizik za infarkt miokarda kod žena koje puše manje od 15 cigareta na dan s hormonalnom kontracepcijom triput se povećava. Kod više od 15 cigareta na dan taj se rizik povećava više od 21 put, pa dr. Gobić naglašava da i mladim ženama koje su kandidati za kontracepciju treba reći da izaberu »ili pilula ili pušenje«. OHK povećava rizik i od adenoma jetre, dobroćudnog tumora koji se javlja rijetko, ali opasnost postoji, a smatra se i da povećava rizik od karcinoma dojke te blago povećava rizik od karcinoma vrata maternice.

 

U tri godine prijavljeno 14 nuspojava

Na naš upit o prijavama komplikacija i nuspojava Yasmina, iz Agencije za kontrolu lijekova RH kažu da je Agencija od 1. ožujka 2005. do 2. rujna 2008. primila 14 prijava nuspojava zdravstvenih radnika na lijek Yasmin. Niti jedna od tih nuspojava nije bila neočekivana odnosno sve zaprimljene nuspojave sadrži opis svojstava lijeka i uputa o lijeku. Objašnjenje Agencije za lijekove, međutim, ne govori u koliko je slučajeva, bez obzira na to stoje li one u uputi lijeka, došlo do ozbiljnih, po život opasnih komplikacija, i koliko je od toga smrtnih slučajeva.

 

Dr. Vukelić: Nužan koagulacijski test za svaku pacijenticu

Najkorisnija metoda suzbijanja rizika je opsežan i temeljit razgovor liječnika i pacijenta - smatra dr. Nada Vukelić Damiani, pročelnica sušačkog odjela Zavoda za transfuzijsku medicinu. Nakon toga, a prije uzimanja kontraceptiva, pacijenticama bi bilo uputno napraviti rutinski koagulacijski test (test zgrušavanja krvi), koji u posljednje vrijeme ginekolozi nešto češće i koriste. Treća mogućnost je skupa i iznimno se rijetko radi. Riječ je o testu trombofilnih faktora koji pokazuju povećanu gensku sklonost trombozi i emboliji, a neki su od tih testova se rade samo u Zagrebu. Dr. Vukelić Damiani kaže da se danas u KBC-u mjesečno radi svega 10-ak takvih pretraga, i to samo za pacijente kod kojih postoje posebne indikacije.

 

Preporučeni pregledi

Prije uzimanja oralne hormonalne kontracepcije oprezniji stručnjaci kao nužan ističu uz ginekološki, i pregled i UTZ dojki, papa test, te laboratorijske nalaze kojima će se utvrditi krvna slika, šećer i masnoća u krvi, jetrene probe, rad mokraćnog sustava i bubrega, te koagulogram. Oralni kontraceptivi utječu na procese koagulacije i na metabolizam lipida, pa to pretragama treba redovito kontrolirati svakih 6 mjeseci do najviše godinu dana.

Piše Nađa BERBIĆ

žene društvo kontracepcija zdravlje prevencija Yasmin kontrola nuspojava