Od 1. siječnja 2015. godine PDV po naplaćenoj fakturi

Od 1. siječnja 2015. godine PDV po naplaćenoj fakturi

30.10.2014. // iPress // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Izmjene poreza na dohodak stupit će na snagu od početka iduće godine, budući da te promjene znatno utječu na proračune lokalnih jedinica, koje bi u vrlo kratkom roku morale raditi rebalans svojih proračuna ako bi te izmjene krenule od 1. prosinca, izjavio je danas potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

Novost je i obveza tzv. malih poduzetnika koji će trebati prijaviti Poreznoj upravi poduzetnike koji im ne plate račun a Porezna bi ga trebala ovršiti. 

Uz rebalans proračuna, sa sjednice Vlade danas bi Saboru trebale biti upućene i izmjene Zakona o porezu na dohodak kojim bi se, prema ranijim najavama, iznos osobnog odbitka povećao s 2.200 na 2.600 kuna, a za umirovljenike sa 3.400 na 3.800 kuna. Također je najavljeno da će se prag za oporezivanje dohotka najvišom stopom od 40 posto sa sadašnjih 8.800 kuna podići na 13.200 kuna.

U Vladi smatraju da će se povećanjem neoporezivog dijela dohotka otvoriti mogućnost za povećanje plaća više od milijun zaposlenih.

Na upit novinara Grčić je komentirao i jučer objavljeno izvješće Svjetske banke "Doing Business 2015.", prema kojem je Hrvatska, nakon promijenjene metodologije, napredovala za dva mjesta u odnosu na 2014. po lakoći poslovanja u svijetu, na 65. mjesto između 189 zemalja.

"Pomakli smo se nešto malo, vidjeli ste da je riječ o novoj metodologiji, a u odnosu na staru metodologiju to je pomak značajan. Međutim, realno smo se pomakli za dva mjesta. Napredak je napravljen u pet područja - kod poboljšanja likvidnosti u sustavu, prije svega zahvaljujući predstečajnim nagodbama, zatim u boljem izvršavanju ugovora, prekograničnom trgovanju, a tu je naravno i zaštita ulagača, posebno malih dioničara", kazao je Grčić, odgvoarajući na upit novinara.

Istaknuo je i da je određeni napredak postignut, unatoč skepsi, i izrazio nadu da će u okviru radne skupine za poslovnu klimu nastaviti ovako raditi. "Nadam se iduće godine i nekom novom pomaku", istaknuo je Grčić. (Hina)

 

porez faktura gospodarstvo pdv