Od 1. rujna ukida se povratna naknada za ambalažu mlijeka

Od 1. rujna ukida se povratna naknada za ambalažu mlijeka

26.5.2015. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Završila je jednomjesečna javna rasprava o prijedlogu novog Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu kojim se, između ostalog, ukida povratna naknada od pola kune na ambalažu za mlijeko i tekuće mliječne proizvode zapremine veće od dva decilitra.

 

Potvrdi li ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović takav prijedlog pravilnika, naknada bi bila ukinuta s prvim danom rujna. Na pitanje hoće li za pola kune tada pojeftiniti mlijeko, jogurte i druge takve proizvode, ili će povratnu naknadu ipak ostaviti u svojim cijenama, trgovci odgovaraju kako to pitanje treba postaviti proizvođačima. U Konzumu, najvećem opskrbnom lancu u Hrvatskoj, neslužbeno odgovaraju da povratna ambalažna naknada nije njihov trošak već prolazna stavka koja se vrti u krugu između Fonda za zaštitu okoliša, prozvođača, trgovaca i potrošača te je oni, nakon što bude ukinuta, sigurno neće zadržati u cijeni. Hoće li se na isti način ponašati i drugi trgovci, vidjet će se 1. rujna.

 

 

Rašeljka Maras, predsjednica Udruge hrvatskih otkupljivača i prerađivača mlijeka također napominje kako proizvođači više neće biti obavezni Fondu uplaćivati iznose za povratnu naknadu, što znači da će je i oni povući iz svojih veleprodajnih cijena.

 

 

Povratnu naknadu od pola kune proizvođači prvo, stavljanjem proizvoda na tržište, uplaćuju u Fond za zaštitu okoliša, da bi im se na kraju iz Fonda, nakon što se ambalaža od potrošača vrati trgovcima, ta naknada i vratila.

 

 

Ne ostave li trgovci pola kune u svojim cijenama, na gubitku će biti samo sakupljači ambalaže. Činjenica je, međutim, da će i trgovci ostati bez oko deset milijuna kuna, budući da za svaku prikupljenju povratnu ambalažu dobiju od Fonda 15 lipa nagrade. Ostaje nada da taj gubitak neće »kompenzirati« jednakom cijenom mlijeka kao i do sada. Budući da je 1. travnja u cijeloj EU, osim toga, ukinuta proizvodna kvota za mlijeko, pa francuski, njemački i drugi veliki farmeri svoje mlijeko sad mogu u neograničenim količinama plasirati na tržište EU-a, mlijeko bi trebalo i dodatno pojeftiniti.

 

 

U Zmajlovićevom ministarstvu, kad je povratna naknada u pitanju, međutim, naglašavaju da stvar još nije gotova – razmotrit će pozitivne i negativne učinke ukidanja naknade na mlijeko jer su svjesni, kažu, da bi ukidanjem naknade dio građana ostao bez dodatnih prihoda. Za to da naknada ostane zalažu se i u Zelenoj akciji, uvjereni kako će puno mliječne ambalaže sada završavati u smeću. (Bojana MRVOŠ PAVIĆ)

 

 

mlijeko plastična ambalaža otpad naknada