Očišćen rudarski šoht

Očišćen rudarski šoht

30.3.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

GRAĐANSKA INICIJATIVA ZA NOVI LABIN POKRENULA AKCIJU

Pun kontejner »sitnog« i gomila krupnog otpada rezultat je subotnje akcije čišćenja rudarskog šohta što ga je organizirala Građanska inicijativa Za novi Labin. Jako jugo i stalna prijetnja kiše nisu omeli desetak članova Inicijative koji su zasukali rukave i uz najnužniju opremu iz zapuštenog simbola nekadašnjeg rudarskog centra, registriranog spomenika kulture izgrađenog 1938. godine, uz nesnosan smrad fekalija čitavo popodne izvlačili smeće u svim oblicima.
- Došli smo na ideju očistiti šoht baš zato jer je spomenik kulture, a bio je pun smeća i građevinskog materijala, u nadi da će ova akcija potaknuti i gradske vlasti da se uredi i osvijetli čitavo područje, kako i priliči. Po potrebi, organizirat ćemo još akcija na šohtu, a u suradnji s Turističkom zajednicom planiramo počistiti i obnoviti mostiće na pješačkoj stazi Labin - Rabac, šumicu iza područne škole na Katurama, Dubrovu te prostor od Lidla prema kazarmonima - pojasnio je koordinator akcije Salmir Mrkaljević.
Osim ilegalnih građevinskih intervencija na objektu koji povezuje šoht i današnji KuC Lamparna, u podnožju šohta nalazi se i improvizirana nastamba za psa. Prema izjavama prisutnih, nesretnu i napuštenu životinju tu je privremeno smjestio veterinar iz obližnje ambulante, no za održavanja akcije kavez je bio prazan, a četveronožac ljubimac sklonjen je na sigurno.

S. Z.

građanska inicijativa rudarski šoht novi labin akcija čišćenja turistička zajednica salmir mrkaljević kuc lamparna