Očekivani problemi: Zbog naljepnice 529 kazni!

Očekivani problemi: Zbog naljepnice 529 kazni!

18.1.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

U samo pola godine čak je 521 vozač u Hrvatskoj policiji platio kaznu u iznosu od 300 kuna jer nije imao naljepnicu na vanjskoj strani vjetrobranskog stakla, kojom se potvrđuje tehnički pregled vozila.

To su podaci za razdoblje od 1. lipnja do kraja prosinca 2009. godine, a MUP navodi da se u prvih petnaest dana ove godine tom broju pridružilo još osmero vozača. Znači da je u nešto više od pola godine kazna naplaćena od 529 vozača, koji su državi uplatili 158.700 kuna!

Naljepnica o obavljenom tehničkom pregledu se od 1. lipnja prošle godine mora zalijepiti na vanjsku stranu vjetrobranskog stakla, skuplja je 20 posto te košta 8,47 kuna, ali, sudeći po podacima, vozači lako bez nje ostaju.

Iako policijski podatak o 529 naplaćenih kazni ne kaže jesu li naljepnice otpale, sastrugane ili uopće nisu niti bile zalijepljene, među samim vozačima može se čuti jedinstveno mišljenje o tome da takvo rješenje nema smisla. Nekima je naljepnica otpala, kažu, kad su strugali led sa stakla, drugima se pak na niskim temperaturama "smrzla" i odlijepila.

Štoviše, ista bi naljepnica na novim automobilima, koji na prvi tehnički moraju nakon dvije godine, na staklu trebala toliko i izdržati odupirući se suncu, kiši, snijegu, ledu, četkama i struganju. Izgube li naljepnicu, po novu moraju otići u stanicu za tehnički pregled i platiti 8,47 kuna.

Na prvi pogled i nije neki trošak, no ako samo deset posto vozila od njih ukupno 1,5 milijuna svake godine izgubi naljepnicu, država će izvanredno zaraditi 1,27 milijuna kuna. (B. MRVOŠ PAVIĆ)

tehnički pregled naljepnica kazna