Obrtnici bi kupili, ali Labin prostore ne prodaje

Obrtnici bi kupili, ali Labin prostore ne prodaje

20.12.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Gradonačelnik Labina Tulio Demetlika poručio je na prošlotjednoj sjednici Skupštine lokalnog Udruženja obrtnika da će se prvi usprotiviti prodaji gradskih poslovnih prostora na atraktivnijim lokacijama poput Trga labinskih rudara ili rabačke rive.

Na to ga je ponukao zahtjev skupštinarke Nataše Filipović koja je - pozivajući se na nedavno zaživjeli Zakon o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora - predložila osnivanje peteročlane komisije u udruženju za pregovore s gradskom upravom o načinu prodaje kvadrata obrtnicima.

- Svima je u interesu da otkupe poslovne prostore i tako osiguraju egzistenciju, kazala je Filipović i objasnila da bi komisiju činili predstavnici različitih struka te predsjednik udruženja Valter Karlović.

Demetlika je, međutim, jasno dao do znanja da se lokalna samouprava neće odreći najamnina od najunosnijih prostora koje jamče stalno punjenje gradskog proračuna.

- S jedne strane moramo odgovorno upravljati imovinom, a s druge poticati razvoj gospodarstva, obrtništva i otvaranje radnih mjesta. Potonje činimo povoljnijim najmovima u natječajima za poslovne prostore, smanjenjem cijena zemljišta u poslovnoj zoni Vinež, oslobađanjem komunalnog doprinosa te drugih davanja za ulagače.

Prodaja poslovnih prostora za nas je zadnja opcija jer znači gubitak dugoročnih prihoda. Ipak, o tome u konačnici neću odlučivati ja, kazao je gradonačelnik.

Prema zakonu, koji je na snazi od 15. studenoga, predstavnička tijela gradova i općina moraju do 15. veljače 2012. odlukama pobliže urediti kupoprodaju poslovnih prostora.

Zakon propisuje da gradovi i općine mogu sadašnjem zakupniku (s ugovorom za određeni prostor u kojem djelatnost obavlja neprekidno najmanje pet godina) i sadašnjem korisniku (bez ugovora, ali uz spomenuti vremenski uvjet) prodati poslovne kvadrate.

Uvjet je i da ovi nemaju dugovanja prema lokalnoj samoupravi ni državnom proračunu, zaposlenicima i dobavljačima.

- Obrtnici sve vrijeme putem svojih udruženja traže da im se omogući kupnja pa se taj zahtjev sada napokon pretvorio u zakon. On ne obavezuje gradove i općine na prodaju, ali štiti trenutnog zakupca prostora osiguravajući mu pravo prvenstva prvokupa, napominje prvi čovjek labinskih obrtnika Karlović.

- Udruženje obrtnika od Grada eventualno može tražiti popis prostora koje kani prodavati, ako uopće ima takvih, a predložena komisija nema smisla. Svaki obrtnik može ponaosob uputiti zahtjev za kupnju prostora i o tome s lokalnom samoupravom pregovarati samostalno ili preko udruženja, dodaje.

Karlovića nije iznenadila Demetlikina kategorična tvrdnja jer gradska uprava, kako ističe, zadnjih godina ponavlja da nije zainteresirana za prodaju poslovnih prostora. To, napominje, nije labinska posebnost - neuslišanima ostaju iste molbe kolega u drugim sredinama.

Podsjeća i na ranije izražene bojazni gradonačelnika - da su obrtnici zainteresirani za kupnju prostora po povoljnijim uvjetima s ciljem kasnije preprodaje ili davanja u podnajam po višim cijenama. Svježi zakon, međutim, to onemogućava: propisano je da zakupac koji kupi prostor mora u narednih deset godina u njemu obavljati djelatnost i ne smije ga na bilo koji način otuđiti jer ga u tom slučaju grad ili općina imaju pravo "vratiti" po cijeni po kojoj je prodan.


Obrtnicima besplatni štandovi na Crću

Grad Labin tijekom božićno-novogodišnjih blagdana omogućava ovdašnjim obrtnicima besplatno korištenje površina na Titovom trgu te osigurava štandove. Crć se želi oživjeti prodajom domaćih i autohtonih proizvoda, ugostiteljstvom i starim zanatima, organizacijom izložbi. Prijave se primaju u uredu Stručne službe Grada.

Teško bez postolara i ključara

Gradonačelnik Demetlika i ranije je izjavljivao da su zbog straha od gubitka nekih obrtnika koji ne bi opstali u tržišnim uvjetima - poput postolara, ključara, keramičara i proizvođača autohtonih proizvoda - ove svrstali u deficitarna zanimanja. "Za njih moramo čuvati poslovne prostore, baš kao i one namijenjene ateljeima, galerijama", ističe prvi čovjek Labina. (Igor RADIĆ)

obrt obrtnici poslovni prostori nataša filipovic