Obnova rudarskog dijela: Labinjani ponovno na Pjacalu

Obnova rudarskog dijela: Labinjani ponovno na Pjacalu

2.9.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Vratiti dosad izolirani Pjacal gradu osnovna je vodilja obnove rudarskog dijela Labina, kaže Anamarija Lukšić, gradska pročelnica za gradnju. Prošlog tjedna nastavljeno je uređenje gradske knjižnice u dijelu nekadašnje direkcije rudnika izgradnjom rezervoara za protupožarnu vodu, a radovi na Pjacalu startat će za mjesec dana.

Riječ je o najvećem ovogodišnjem gradskom projektu - za biblioteku i poduzetničku zonu, koja će makadam konačno zamijeniti asfaltom, budžetom je kalkulirano 10,3 milijuna kuna. Više od polovice novca, šest milijuna, osigurano je iz bankarskog kredita.

- Želimo da Labinjani napokon uđu na Pjacal, koji će izrasti u netipičan, svojevrsni industrijski trg. Njegovo se uređenje, naime, naslanja na rudarsku baštinu, a obilježavaju ga kombinacija specijalnog asfalta i zelenih površina te prilagođena javna rasvjeta i urbana oprema, poput klupica i kanti za otpatke. Zadržat će se i tračnice, koje se na pojedinom dijelovima još vide, kaže Lukšić.

Dosad je Labinjane zapušteni Pjacal uglavnom odbijao. Tamošnji korisnici poslovnih prostora i njihovi klijenti žalili su se na prašinu za suhog, odnosno blato za kišnog vremena.

Na ulaznom dijelu, prenijela nam je pročelnica, postavit će se poseban asfalt, a ispred agrarije i pored salona keramike, na sada zarasloj površini, uredit će se travnato parkiralište. Od automobila će, pak, biti oslobođen dio ispred tzv. zgrade izvoznog stroja (sadašnji salon namještaja i teretana), koju konzervatori procjenjuju kao vrijednu industrijsku arhitekturu.

Zona oko rudarskog šohta, koji će dobiti podno osvjetljenje, bit će odvojena stupićima. Posebno podno uređenje i postavljanje klupica predviđeno je ispred trenutno zatvorenog tekstilnog pogona (zgrada s piramidalnim pročeljem). Ta je lokacija zamišljena za kulturna i srodna događanja.

I za buduću knjižnicu izgradit će se (prilazni) trg, ispred Kulturno-umjetničkog centra Lamparna, odnosno tvrtke Sigurnost. Ondje, dakle, više neće biti parkirališnih mjesta. (I. RADIĆ)

 

pjacal rudarstvo labin obnova šoht lamparna anamarija lukšić