Obnova pozornice Malog kazališta gotova do kraja veljače

Obnova pozornice Malog kazališta gotova do kraja veljače

15.1.2020. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Grad Labin i gradonačelnika Valtera Glavičića danas je posjetio predsjednik Izvršnog vijeća Talijanske unije iz Rijeke, Marin Corva te su u društvu zamjenice gradonačelnika Federike Mohorović Čekada i predsjednice Zajednice Talijana „Giuseppina Martinuzzi“ iz Labina, Daniele Mohorović obišli jedno od najljepših kulturnih zdanja u Labinu, Malo kazalište čija je obnova u tijeku.

U Circolu su nedavno započeli radovi na obnovi pozornice Malog kazališta. U ovoj fazi, inače četvrtoj fazi obnove Malog kazališta, obuhvaćeni su  konzervatorsko – restauratorski radovi  na drvenom okviru i podu pozornice što uključuje uklanjanje preslika s originalne polikromije (višebojnost odnosno primjena većega broja boja u graditeljstvu, slikarstvu, kiparstvu..) te fiksiranje i čišćenje originalne polikromije drvenog okvira pozornice.

Radovi uključuju i  zamjenu donjeg dijela drvenog okvira pozornice i obnovu drvenog poda pozornice, likovnu reintegraciju originalne polikromije na drvenom okviru te njenu rekonstrukciju na površini ispod profiliranog vijenca u podu pozornice.

Radovi ove faze vrijedni su 262.500,00 kn s PDV-om, a uz Grad Labin sufinanciraju ih poduzetnici iz Poslovne zone na Vinežu sa 200.000,00 kn, odnosno tvrtke Carel Adriatic (80.000,00 kn), EuroNewPack (30.000,00 kn), BiBeTech (40.000,00 kn) i Novation Tech (50.000,00 kn). Radove izvodi tvrtka ARS RESTAURO d.o.o. iz Sinja, a planirani završetak je kraj veljače ove godine.

Predsjednik Izvršnog vijeća Talijanske unije, Marin Corva pohvalio je suradnju Talijanske unije i Grada Labina te zahvalio Gradonačelniku i Zamjenici na pristupačnosti. Naglasio je kako će se i u budućnosti nastaviti dobra suradnja na zajedničkim projektima.

Daniela Mohorović istaknula je kako je suradnja između Grada Labina i labinske Zajednice Talijana jedna konstanta koja je svakim danom sve bolja, a vidljiva je kroz mnogo realiziranih zajedničkih projekata na zadovoljstvo svih građana Labina.

Federika Mohorović Čekada, zamjenica gradonačelnika, naglasila je da je kao pripadnica talijanske nacionalne manjine osobno izuzetno ponosna na posljednje dvije godine u kojima radovi u circolu praktički nisu stali, te da će circolo uskoro opet postati mjestom brojnih kulturnih manifestacija na korist cijele naše lokalne zajednice.

Gradonačelnik Valter Glavičić izrazio je zadovoljstvo brzinom realizacije zajedničkih projekata sa Talijanskom unijom. Istaknuo je kako ga raduje i buduća suradnja, te je podsjetio da je u 2018. godini završena sanacija krova zgrade Malog kazališta, vrijedna gotovo 600 tisuća kuna, a čiju je obnovu uz Grad Labin sufinancirala Talijanska unija sa više od 475 tisuća kuna. Grad Labin financirao je i radove na učvršćivanju vapnene žbuke plafona te izvođenje konzervatorsko-restauratorskih radova u vrijednosti većoj od 630 tisuća kuna. Posljednja izvršena faza radova uključivala je obnovu poda vrijedna 153.270,00 kn s uključenim PDV-om koju je uz Grad Labin sufinancirala i Talijanska unija sa 107.000,00 kn.

Posebno se zahvalio i trgovačkim društvima iz Poslovne zone Vinež koji su prepoznali važnost i svojim donacijama, uz Grad Labin, omogućili još bržu realizaciju obnove pozornice.

circolo malo kazalište restauracija pozornica