Stampar M - Stampar

Obnova fasada - sve češća pojava u Labinu

Obnova fasada - sve češća pojava u Labinu

26.9.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Dizalice i prekrivanje krovova, uz obnovu fasada - sve su češće slike u Labinu, ali još uvijek nedovoljne da bi se brže na bolje izmijeni ukupni dojam o nekadašnjem rudarskom središtu, ali i poboljša kvaliteta življenja u ovdašnjim zgradama.


Za socijalizma zgrade su se zbog niskih neekonomskih stanarina održavale vrlo slabo, novca je bilo dovoljno tek da manje popravke - dugo godina su se u kućama na račun društva mijenjale i slavine, dok su se krovovi ili fasade sanirale prema posebnim kriterijima.
U posljednjih petnaestak godina, kada je po povoljnim uvjetima rasprodan kompletan društveni stambeni fond, novi vlasnici, među kojima je bilo najviše umirovljenika, nisu imali sredstava za bržu obnovu loše održavanih zgrada, pa sivilo pročelja kuća i propusni krovovi i dalje daje osnovni ton Labinu.

Tek u posljednjih nekoliko godina, uz pomoć kredita u sklopu gradske tvrtke za održavanje stanova "Labinstan" vlasnici stanova u višekatnicama odlučuje se na skupa ulaganja, nakon čega još više pada u oči zapuštenost većina ovdašnjeg stambenog fonda. Krov na ovoj zgradi u četvrti zvanoj Vilete star je gotovo sedam desetljeća, koliko i većina fasada na tim zgradama, koje su začudo bolje odoljele vremenu od mnogih zgrada podignutih prije 20-30 godina! Njihovu obnovu ubrzava ne samo trošnost, već i spoznaja da je sve teže prodati stan u lošoj "kondiciji".


Zasigurno je gradskoj upravi u interesu da poticajnim mjerama potiče obnovu pročelja kuća, bez obzira što su one najvećim dijelom u privatnom vlasništvu, što je praksa i nekih drugih urbanih sredina, čime bi se ubrzalo "pomlađivanje" grada, na čije je krovove desetljećima padao bjelkasto sivi pepeo ugljena, koji je izgarao u labinskim domovima i gradskoj toplani.

Izostane li i taj potez nema nikakve bojazni da će ličioci i krovari ovdje stalno imati posla preko glave. (MM)

obnova fasada Labin Labinstan zgrade stambena pričuva dizalice