Obilježena 80.obljetnica bitke pod Brdo

Obilježena 80.obljetnica bitke pod Brdo

13.9.2023. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Povodom 80. obljetnice bitke pod Brdom, prve bitke na naoružanu motoriziranu kolonu u kojoj su poginula 43 partizana, danas si na spomen-obilježju kod Tonci (pod Brdo) položen vijenac i zapaljene svijeće.

Uz zamjenicu gradonačelnika Federiku Mohorović Čekada, načelnicu Općine Sv. Nedjelja, Irene Franković, načelnika Općine Pićan, Deana Močinića, potpredsjednika Općinskog vijeća Općine Kršan, Borisa Rogića, komemoraciji su se odazvali i predstavnici Udruge antifašističkih boraca Grada Labina, Udruge Josip Broz Tito, Policijske postaje Labin, učenici prvog razreda kuhara i konobara Srednje škole Mate Blažina u pratnji profesorice Lare Dobrić.

Polaganjem vijenca, paljenjem svijeće i minutom šutnje odana je počast poginulim labinskim partizanima.

Predsjednik Udruge antifašističkih boraca, Severino Franković, osvrnuo se na te davne događaje, dok je povjesničar Deni Vlačić podsjetio je prisutne na sam tijek događaja tih godina te istaknuo važne povijesne činjenice i ujedno održao sat povijesti prisutnim učenicima.

Valja spomenuti kako su ove godine, iako su to radili i prijašnjih, ali mimo službenog obilježavanja, počast odali te položili cvijeće i unuci jednog od poginulih. Dolores Sorić i Marijeto Bratičić, inače unuci Rajmonda Monda Bratičića.

„Ovdje prisutni potomci jednog od poginulih sudionika ove bitke dokaz su da sve potječe iz obitelji i da ih uspomenom na njih, ali i ovakvim obilježavanjima čuvamo od zaborava, a našim srednjoškolcima pričamo o bitnom dijelu naše lokalne povijesti.“ – zaključila je zamjenica labinskog gradonačelnika, Federika Mohorović Čekada

bitka pod brdo nob nmvn severino franković