Obilježena 79. obljetnica bitke pod Brdom | Čuvajmo ono što su nam naši preci osigurali krvlju i borbom!

Obilježena 79. obljetnica bitke pod Brdom | Čuvajmo ono što su nam naši preci osigurali krvlju i borbom!

13.9.2022. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Povodom 79. obljetnice bitke pod Brdom, prve bitke na naoružanu motoriziranu kolonu u kojoj su poginula 43 partizana, danas si na spomen-obilježju kod Tonci (pod Brdo) položen vijenac i zapaljene svijeće.

Uz gradonačelnika Valtera Glavičića, načelnicu Općine Sv. Nedjelja, Irene Franković, načelnika Općine Pićan, Deana Močinića, potpredsjednika Općinskog vijeća Općine Kršan, Borisa Rogića, komemoraciji su se odazvali i predstavnici Udruge antifašističkih boraca Grada Labina, Udruge Josip Broz Tito, udruge proisteklih iz Domovinskog rata, Policijske postaje Labin, Javne vatrogasne postrojbe Labin, učenici četvrtog razreda jezične i opće gimnazije Srednje škole Mate Blažina u pratnji profesorice povijesti Dijane Muškardin..

Polaganjem vijenca, paljenjem svijeće i minutom šutnje odana je počast poginulim labinskim partizanima.

Predsjednik Udruge antifašističkih boraca, Severino Franković, osvrnuo se na te davne događaje te istaknuo kako i u današnje vrijeme se nažalost vode ratovi, i to blizu nas na europskom tlu gdje ponovno ginu nevini ljudi.

„Mi smo danas ovdje da se prisjetimo, da učimo na greškama koje su se nažalost dešavale u povijesti, a s druge strane da budemo ponosni i da znamo prave činjenice. Nažalost, svjesni smo kako se ratovi dešavaju i kako se i danas vode bitke, a svjesni smo kako u tim bitkama nikad nema pobjednika. I oni koji navodno „pobjede“, zapravo mnogo gube. Drago mi je da Udruga antifašističkih boraca i Udruga Josip Broz Tito toliko baštine povijest, kao i svi mi u kojima je duboko ukorijenjen antifašizam te smo sredina koja je poznata kao mjesto iz kojeg je krenuo prvi antifašistički otpor.  Mislim da smo jedni od rijetkih koji toliko rade na očuvanju povijesnih činjenica i prenošenju istih na mlade, te je upravo to važna poruka danas s ovog mjesta i zato zahvaljujem svima vama koji danas ovdje s ponosom obilježavate sjećanje na 43 mlada života koja su ugašena u jednoj borbi za bolje sutra. Možda danas ne vodimo borbe u kojima se gubi teritorij, ali postoji drugi način na koji se gubi ono što su krvlju i borbom stekli naši preci. Stoga, apeliram na sve da znamo cijeniti ono što nam je ostavljeno u nasljeđe.“ – istaknuo je gradonačelnik Valter Glavičić

Za kraj, povjesničar Deni Vlačić kroz izlaganje podsjetio je prisutne na sam tijek događaja tih godina te istaknuo važne povijesne činjenice koje se nikako ne smiju zaboraviti.

bitka pod brdom obljetnica nom nmvn kod tonci antifašizam severino0 franković