Obilježena 76.obljetnica bitke pod Brdo

Obilježena 76.obljetnica bitke pod Brdo

16.9.2019. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Povodom 76. obljetnice bitke pod Brdom, prve bitke na naoružanu motoriziranu kolonu u kojoj su poginula 43 partizana, danas je na spomen-obilježju kod Tonci (pod Brdo) položen vijenac i zapaljena svijeća. Obilježavanju obljetnice odazvali su se predstavnici Udruge antifašističkih boraca Grada Labina, Udruge Josip Broz Tito, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, HVIDR-e, predstavnik Javne vatrogasne postrojbe Labin te predsjednica Gradskog vijeća Grada Labina, Eni Modrušan, načelnik Općine Sveta Nedelja, Gianvlado Klarić te zamjenica načelnice Općine Raša, Tina Damijanić.  

Polaganjem vijenca, paljenjem svijeće i minutom šutnje odana je počast poginulim labinskim partizanima. „Ujutro 13. rujna 1941. na ovom mjestu sukobile su se labinske partizanske jedinice s nadmoćnim fašističkim trupama, koje su iz Trsta, preko Pule pohodile za Rijeku.

Na ovom mjestu poginulo je 43 labinskih boraca, Istra je pala pod fašističku Italiju, a put nadmoćnoj vojsci prema Rijeci bio je slobodan. Istra ostaje okupirana od fašističke vojske. Stradavaju redom sela,  i čitava mjesta ostaju opljačkana, a nevini ljudi pobijeni“, izjavio je predsjednik Udruge Antifašista Labinštine, Severino Franković.

`Nakon 76 godina prisjećamo se pogibije 43 boraca na ovom mjestu. Odajemo pijetet i počast svima koji su branili domovinu, bilo da je to bilo davne 1943., ili kasnije u Domovinskom ratu. Te davne 1943.nije bio prvi, a ni zadnji put da su se Labinjani digli protiv okupatora za svoju pravdu i domovinu. Znali su odabrati prave stvari, kako u NOB-u, tako i u Domovinskom ratu. Dali su svoje živote za našu budućnost.

Položili su temelje suživota i tolerancije u svim sferama života. Antifašizam je duboko ukorijenjen u svima nama i samo poštivanjem tih vrijednosti možemo razvijati našu zajednicu`, poručila je Modrušan.

Obilježavanje su popratili i učenici 2 razreda Srednje škole Mate Blažine, smjer ekonomist, u pratnji profesorice povijesti, Dijane Muškardin.

obljetnica polaganje vijenaca pod brdo bitka pod brdo partizani nob spomen obilježje tonci