Obilježena 72. obljetnica bitke pod Brdom

Obilježena 72. obljetnica bitke pod Brdom

14.9.2015. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

U povodu obilježavanja 72. obljetnice bitke pod Brdom, prve bitke labinskih partizana na naoružanu motoriziranu kolonu, delegacija Grada Labina i općina Labinštine, predstavnici Udruge antifašističkih boraca Labin i Josip Broz Tito, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, HVIDR-e Labin, Policijske postaje Labin, civilne zaštite te političkih stranaka u nedjelju, 13. rujna položili su vijenac na spomen obilježju.

 

Polaganjem vijenca, paljenjem svijeće i minutom šutnje odana je počast poginulim labinskim partizanima.  „Ujutro 13. rujna 1941. na ovom mjestu sukobile su se labinske partizanske jedinice s nadmoćnim fašističkim trupama, koje su iz Trsta, preko Pule pohodile za Rijeku. Poginulo je 43 labinskih boraca, Istra je pala pod fašističku Italiju, a put nadmoćnoj vojsci prema Rijeci bio je slobodan. Istra ostaje okupirana od fašističke vojske“, izjavio je predsjednik Udruge antifašista Labinštine, Severino Franković.

 

Gradonačelnik Grada Labina, Tulio Demetlika istaknuo je vrijednost Udruge antifašističkih boraca koja iz godine u godinu kazuje povijest i na taj način upoznaje mlađe generacije s poviješću zavičaja.

 

Foto: ilustracija

 

 

polaganje vijenaca nob bitka pod brdom brdo labin demetlika antifašizam nob udruga josip broz tito