Obilježena 66. godina sastanka na Grižu (AUDIO)

Obilježena 66. godina sastanka na Grižu (AUDIO)

13.6.2008. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Politika

Jučer je u organizaciji Socijaldemokratske Partije Hrvatske te Udruge antifašističkih boraca obilježena 66. obljetnica povijesnog sastanka između Komunističke partije Hrvatske i Komunističke partije Italije na spomen obilježju Griža. Uvodni govor održao je Daniel Mohorović, tajnik labinskog SDP-a te je pozvao sve prisutne da minutom šutnje odaju počast svim žrtvama Narodnooslobodilačkog i Domovinskog rata. Naglasio je da je većina ljudi u Drugom svjetskom ratu bila na strani antifašizma.

 

U svojoj srži to je bio pokret protiv zla i zločina, iako su se zločini događali u ime svih ideja, pa tako i plemenite kao antifašizam. Mohorović je nadalje poručio (Prilog Daniel Mohorović). Prisutnima se obratio i Ruđero Faraguna, donedavno predsjednik Udruge antifašističkih boraca koji je poručio (Prilog Ruđero Faraguna).

Faraguna je objasnio da u prvim danima ustanka jedinice nisu imale rukovodioce već su Istrijani tada u vojsci obavljali samo neke niže funkcije, nikako nisu mogli upravljati vodom te su se našli bez domaćih kadrova. Trenutnu klimu koja vlada u državi Faraguna nikako ne ocjenjuje kao povoljnu. Osvrnuo se i na Deklaraciju Sabora koja je donesena prije tri godine (Prilog Faraguna_Deklaracija).

Daniel Mohorović NOB antifašisti antifašizam NMVN SDP sastanak na Grižu Delfina Arapović Belušić Ruđero Faraguna