Obilježen Dan zaštite na radu: U Hrvatskoj na radnom mjestu godišnje strada do 25.000 osoba

Obilježen Dan zaštite na radu: U Hrvatskoj na radnom mjestu godišnje strada do 25.000 osoba

29.4.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

U Hrvatskoj na radnom mjestu godišnje strada od 22.000 do 25.000 osoba, a samo prošle godine poginula je 41 osoba, istaknuto je jučer na obilježavanju Dana zaštite na radu u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva. Najopasniji radni uvjeti vladaju u graditeljstvu, upozorio je predsjednik Nacionalnog vijeća za zaštitu na radu Ante Vučić.

 


Dodao je kako se godišnje zabilježi 153 slučaja profesionalnih oboljenja, ali velik broj ih ostane neprijavljen. Svi radnici imaju pravo na sigurne uvjete na radnom mjestu, a primarnu ulogu u tome ima poslodavac, rekao je predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) Ivica Mudrinić.

 

Potpredsjednica Vlade i dopredsjednica GSV-a Jadranka Kosor ustvrdila je kako o zaštiti na radu ne treba razmišljati prigodničarski, već svakog dana.
Podaci Državnog inspektorata pokazuju da se veliki broj radnih dana gubi na bolovanja zbog povrede na radu, a pravovremenom intervencijom mogli su se izbjeći. Inspektori zaštite na radu lani su ispisali 1913 zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka protiv 3999 počinitelja, te 96 kaznenih prijava protiv 142 osobe, rekla je Kosor.

 


Ravnateljica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje zaštite zdravlja na radu Sonja Padovan Janković upozorila je kako se Zavod, koji je s radom počeo još 1. siječnja ove godine, susreće s nizom problema poput nedostatka prostora, kadrova i financiranja, ali i neriješena diobena bilanca s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje.


Sindikalni predstavnik u GSV-u Vilim Ribić upozorio je na alarmantno stanje zaštite na radu u javnom sektoru. Primjerice, znanstvenici u laboratorijima izloženi su velikim količinama zračenja i isparavanjima sumporne kiseline, zbog čega nerijetko obolijevaju od teških profesionalnih bolesti. Ribić je podsjetio na sindikalni zahtjev za davanjem javnih ovlasti sindikalnim povjerenicima, naglašavajući da u Australiji sindikalni povjerenik čak može zatvoriti gradilište ako se utvrde nepravilnosti u zaštiti na radu.

zaštita na radu Vilim Ribić profesionalna oboljenja radno mjesto rad zaštita Dan zaštite na radu stradanja sindikati