Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

5.8.2020. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Komemoracijom i polaganjem vijenaca u Parku hrvatskih branitelja te na Centralnom križu Gradskog groblja u Labinu danas je na svečani način obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.

Polaganju su nazočili zamjenica gradonačelnika Grada Labina, Federika Mohorović Čekada, načelnica Općine Raša Glorija Paliska, načelnica Općine Sv. Nedelja Irene Franković, načelnik Općine Kršan Valdi Runko, predstavnici Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Udruge antifašističkih boraca Labin, Udruge Josip Broz Tito, Javne vatrogasne postrojbe Labin, Stožera zaštite i spašavanja, MUP-a te vijećnika Gradskog vijeća Grada Labina.

Svojim su govorima komemoraciju uveličali zamjenica gradonačelnika Grada Labina, Federika Mohorović Čekada i umirovljeni pukovnik HV-a i jedan od  zapovjednika labinske bojne 119. brigade, Darko Martinović.

Martinović je istaknuo veliki značaj svih postrojbi koje su tijekom akcije Oluja djelovale na tom području. Naglasio je kako je veliki broj ljudi iz Labina i Labinštine djelovao kroz sve postrojbe te su dali neizmjeran obol krunskoj redarstvenoj akciji Hrvatske vojske. Za kraj, čestitao je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

„Operacija Oluja je najveća operacija Hrvatske vojske i jedan od najvažnijih simbola Domovinskog rata i  zato se s ponosom prisjećamo onih koji su svoje živote dali za hrvatsku slobodu i neovisnost. Cijena slobode naše domovine bila je iznimno visoka. Poginuli i teško ranjeni hrvatski branitelji, civilne žrtve rata,  protjerani i izbjegli hrvatski građani,  razrušena i uništena sela i gradovi,  istrgnute godine mladosti, veselja i bezbrižnosti. 5. kolovoza 1995. je  podsjetnik na vrijednosti i temelje naše Domovine, na neizmjerni doprinos svih hrvatskih branitelja. Na području Labinštine živi više od 3.000 branitelja, naših sugrađana, koji su sudjelovali u Domovinskom ratu i branili čast i dostojanstvo Republike Hrvatske. Svima veliko HVALA! Svim hrvatskim braniteljima i svim građanima Republike Hrvatske s dobrim željama i vjerom u sigurnu budućnost,  želim sretan  Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja! “ – zaključila je zamjenica labinskog gradonačelnika, Federika Mohorović Čekada

Svečanost su uveličali i maestro Franko Ružić i pjesnikinja Neda Milenkovski izvedbom himni i skladbe Vice Vukova „Tvoja zemlja“ odnosno prigodnom poezijom.

Podsjetimo se da Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja obilježavamo prisjećajući se operacije Oluja, najveće operacije Hrvatske vojske i jednog od važnih simbola Domovinskog rata. Naime, 5. kolovoza 1995. točno u podne na kninskoj je tvrđavi svečano podignuta dvadesetmetarska hrvatska zastava. U vojno-redarstvenoj akciji "Oluja" oslobođeno je oko 11 tisuća četvornih kilometara okupiranog područja, a oslobađanje Knina bila je kruna te operacije.

dan pobjede i domovinske zahvalnosti dan hrvatskih branitelja komemoracija