Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

4.8.2016. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Prigodnom komemoracijom i polaganjem vijenca u Parku hrvatskih branitelja danas je u Labinu obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Vijenac su položili labinski gradonačelnik Tulio Demetlika, pukovnik Darko Martinović, predsjednik HVIDRA-e Enes Suljić i predsjednik Udruženja antifašističkih boraca Severino Franković.  

 

Enes Suljić rekao je kako je Oluja bila kruna Domovinskog rata. Hrvatska pobjeda u Domovinskom ratu svim je građanima dovela dugo željeni mir, omogućila povratak normalnom životu i radu za bolju budućnost i brigu za nove generacije. Skulptura Vrata u bolji život pokazuje težnju svih nas branitelja rekao je pukovnik Hrvatske vojske, Darko Martinović, branitelj, koji je vodio Labinjane u akciji „Oluja“.

 

Pozdravljajući branitelje labinski gradonačelnik Tulio Demetlika rekao je kako Park hrvatskih branitelja i skulptura „Vrata u bolji život“ predstavljaju memorijsko mjesto za odavanje trajne počasti, na hrabrosti i odvažnosti svih sudionika i stradalnika Domovinskog rata jer ovaj park i ova skulptura predstavlja simbol slobode, nade i puta u bolje sutra. Taj put popločen je  sudbinama tisuća branitelja i svaka kockica bijelog kamena predstavlja jednu od njih. Sve različite jedne od drugih ali ujedinjene u istom cilju. Iz registra branitelja vidljivo je da na ovom području Labinštine živi više od 3.000 branitelja, naših sugrađana, sinova, očeva, koji su sudjelovali u Domovinskom ratu i branili čast i dostojanstvo Republike Hrvatske. Svima vama veliko HVALA!, rekao je gradonačelnik u svom govoru.

 

Odajući poštovanje svim  žrtvama, čvrsto vjerujem da, ni u jednom trenutku ne smijemo izgubiti sjećanje na njih, rekao je gradonačelnik Tulio Demetlika. Moramo biti ponosni na ovaj datum i slaviti ga jer tako se podsjećamo na vrijednosti i temelje naše Domovine, na neizmjerni doprinos svakog između nas. Trebamo i možemo slaviti, jer sve vrijednosti, za koje ste se vi, hrvatski branitelji, srčano borili, i dalje su najbolji temelji naše budućnosti. Imamo na čemu graditi budućnost Labina i imamo moralne vrijednosti koje ćemo prenositi našim najmlađima. Hvala svima vama  koji ste omogućili da živimo u miru, suživotu, toleranciji i međusobnom poštivanju, završio je svoje obraćanje.

 

Pjesnikinja Neda Milenkovski na komemoraciji je pročitala dvije svoje pjesme „Krik za Vukovar“ i „Moje doma“. Komemoraciji su nazočili predstavnici braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici Udruženja antifašističkih boraca, općina Labinštine, Vatrogasne postrojbe, Policijske postaje, vijećnici Gradskog vijeća Grada Labina, svećenici Milivoj Koren i Blaž Bošnjaković te labinski imam Hazim efendija Bećirović. Nakon komemoracije u Parku hrvatskih branitelja, vijenac je položen i na Središnjem križu na labinskom Gradskom groblju.

polaganje vijenaca dan domovinske zahvalnosti dan pobjede polaganje vijenaca park hrvatskih branitelja