Obilježavanje najveće rudarske nesreće i predavanje o povijesnoj važnosti rudnika

Obilježavanje najveće rudarske nesreće i predavanje o povijesnoj važnosti rudnika

1.3.2013. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Društvo

Povodom dana obilježavanja najveće rudarske nesreće na našem području, a koja se zbila u ranim jutarnjim satima 28. veljače 1940. godine, predstavnici udruge za istraživanje, edukaciju, promicanje i zaštitu industrijske, arhitektonske, urbanističke i umjetničke vrijednosti Republike Hrvatske ˝ISTARSKI UGLJENOKOPI RAŠA˝, na čelu s predsjednikom udruge Mladenom Bajramovićem, položili su cvijeće i zapalili svijeće u Jami Raša.

Komemoracija je održana unutar spojnog hodnika navedene jame i jamske mrtvačnice, a koja se nalazila u neposrednoj blizini direkcijske zgrade Jame Raša na samoj površini zemlje. Istoga dana članovi udruge IUR posjetili su učenike labinske Osnovne škole Ivo Lola Ribar, te im održali predavanje o povijesnoj važnosti rudnika za naš kraj. Uz video projekcije bilo je riječi i o najvećoj rudarskoj nesreći, važnosti štrajka labinskih rudara i nadolazećoj proslavi ˝Labinske Republike˝, kao i o kulturnoj i arhitektonsko – urbanističkoj vrijednosti Raše i Podlabina, dva bisera modernističke, racionalističke arhitekture u Hrvatskoj. Narednih dana isto predavanje bit će upriličeno i učenicima raške Osnovne škole Ivana Batelića. Ovom prilikom članovi udruge IUR svim rudarima Labinštine i njihovim obiteljima povodom nadolazećeg 2. ožujka i Dana rudara žele iskreno rudarsko: S R E T N O !

 

Udruga ˝ISTARSKI UGLJENOKOPI RAŠA˝

 

U organizaciji Zajednice Talijana "Giuseppina Martinuzzi" i Kluba za istarsko - mletačku kulturu Trst jučer je u Malom kazalištu održana komemoracija za rudare poginule 28. veljače 1940. godine u rudarskoj nesreći u Raši te za sve poginule u Istarskim ugljenokopima Raša. Eksplozija plina koja prije 73 godine protresla raško podzemlje odnijela je 185 života, a ozlijeđeno je još stotinjak rudara.

Skup su pozdravili zamjenik labinskog gradonačelnika Zoran Rajković i raški načelnik Josip Knapić te Adriano Leoni, izvršni predsjednik Paritetne komisije zbratimljenih gradova Labin i Manzana. Fabio Scropetta, predsjednik kluba, istaknuo je da su u proteklih godinu dana u Italiji izašle dvije knjige koje se odnose na ovaj događaj: "Dva lica crne smrti" Waltera Bassa i "Kamenje i more" Giulija Cuzzija, što znači da se počinje buditi zanimanje povjesničara i publicista za ovaj događaj.

Tullio Vorano pročitao je prigodni referat naslovljen "Naša rudarska prošlost", Danijel Načinović recitirao je nekoliko svojih poznatih dijalektalnih pjesama inspiriranih životom rudara, a Antonia Blasina Miseri interpretirala je poeziju Ade Negri na temu rudnika. U uvodnom dijelu su Vladan Josimović na violini i Vesela Brenčić za klavirom, profesori iz OGŠ Matka Brajše Raša, izveli su Massnetove "Mediatacije", a u završnici je Stela Dermit, učenica gitare u drugom razredu škole, odsvirala Weinov "Le Rocker" i Domeniconijev "Dance del Cuculo". Program je moderirala Frederika Mohorović.

Članovi Udruge "Istarski ugljenokopi Raša" položili su četvrtak cvijeće i zapalili svijeće u spojnom hodniku između jame u kojoj se tragedija dogodila i jamske mrtvačnice. Potom su u labinskoj OŠ "Ivo Lola Ribar" održali povijesnoj važnosti rudnika za Labin, a isto će uskoro učiniti u OŠ "Ivan Batelić" Raša. (R. SELAN)

 

Glas Istre

 

Fotografija, Robi Selan za Glas Istre

 

iur istarski ugljenokopi raša rudari tragedija labinska republika