Obilježavanje Dana kravate u OŠ „Ivo Lola Ribar“ Labin

Obilježavanje Dana kravate u OŠ „Ivo Lola Ribar“ Labin

21.10.2015. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Svake godine, 18. listopada, obilježava se Dan kravate. Na taj dan izvedena je, 2003. godine, instalacija "Kravata oko Arene" u Puli. Cijeli projekt pokrenula je Academia Cravatica, neprofitna ustanova koja se bavi proučavanjem, čuvanjem i unapređivanjem kravate kao pokretne hrvatske i svjetske baštine. Kravata je jedini hrvatski simbol koji je univerzalno poznat i prepoznatljiv. Istodobno, kravata je i simbol Europe, ali i znak nekih temeljnih ljudskih vrijednosti.

 

Ove je godine u OŠ „Ivo Lola Ribar“ Labin obilježen  Dan kravate u petak, 16. listopada, kroz niz aktivnosti. Učenici su naučili kako vezati kravatu na radionicama koje je održala učiteljica Ana Durbić Malinarić. Na satu engleskog jezika vrijedni učenici 7.c razreda i učiteljica Jadranka Zulijani istražili su kako se na ostalim jezicima kaže kravata te su crtali kravate koje su izložili na panou u učionici engleskog jezika. Kravate su se crtale i na satima likovne kulture u predmetnoj nastavi te je učiteljica Anessa Alagić Negri najbolje radove izložila u holu matične škole. Kravate su izrađivali i svi učenici mlađih razreda matične škole i područnih škola sa svojim učiteljicama na satovima likovne kulture i u produženom boravku.

 

U petak su svi učenici i učitelji nosili  kravate oko vrata. Slikali su se u obliku kravate i održali natjecanje u brzini vezivanja kravate u školskoj knjižnici. Pobijedila je  Massima Derosi, učenica petog razreda,  koja je uspjela složiti kravatu u nevjerojatnih 4,65 sekundi.  Učenici su naučili da kravata potječe upravo od Hrvata, pa je cijela škola ponosna što je tako uspješno obilježen ovaj dan.

 

 

 

dani kravate oš ivo lola ribar kravata