Obilježavanje 92. obljetnice Labinske republike (Program)

Obilježavanje 92. obljetnice Labinske republike (Program)

27.2.2013. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Labinština od sutra, četvrtka 28. veljače pa do subote 3. ožujka, obilježava 92. obljetnicu povijesnih događaja iz daleke 1921. godine poznatih kao Labinska republika. Ti događaji ostavili su neizbrisiv trag na Labinštini, ali su imali i mnogo širi odjek. Ponoseći se tim događajima Grad Labin i općine Raša, Sveta Nedjelja, Kršan i Pićan s više kulturnih i sportskih manifestacija obilježavaju obljetnicu Labinske republike.

 

Tako će se u četvrtak, 28. veljače u 17,00 sati u Malom kazalištu održati komemorativni skup povodom 73. obljetnice rudarske tragedije u Raši. Dan kasnije, u petak, 01. ožujka u 09,00 sati biti će položeno cvijeće na Gradskom groblju, Krvovoj placi i na Štrmcu povodom obljetnice Labinske republike. U 10,30 sati gostoprimstvom  Općine Sv. Nedjelja biti će održan svečani prijem u prostorijama općine, a potom će u Osnovnoj školi „Vitomir Širola Pajo“ Nedešćina biti otvorena izložba učeničkih radova sa popratnim programom. 

 

 

Program se održava u Labinu, Sv. Nedelji, Raši i Zagrebu

 

 

Istoga dana u 18,00 sati u Gradskoj galeriji Labin biti će otvorena izložba skica sa 16. Labinskog uzleta likovnosti „ Od rudarskog okna do umjetnosti“.

 

U subotu, 02. ožujka u 16,00 u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu obilježiti će se 20. Obljetnica djelovanja Udruge „Labin Art Express“ pod nazivom  „L.A.E. FOREVER“. Naime, 2012. godine navršeno je 20 godina od izvođenja prve umjetničke akcije Labin Art Expressa, osnivanja radijske postaje "Radio L.A.E." te njihovog prvog javnog (samo)predstavljanja u MSU Zagreb, 1992. godine. Nakon što su 10. obljetnicu obilježili akcijom u MSU pod nazivom „Krikni i rikni“ 2002. godine, L.A.E. je i svoju 20. obljetnicu trebao zaključiti cjelodnevnim događanjem u MSU Zagreb u prosincu prošle godine, no događaj je odgođen zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta.

 

Jednodnevna umjetnička akcija reinterpretacija je 20-godišnjeg djelovanja te kulturno-umjetničke udruge čija se strategija vješto protezala od eksploatiranja prošlosti, preko „trgovanja maglom“ u sadašnjosti, do najave „uzbudljivo bliske podzemne budućnosti“. Posebni naglasak bit će na njihovu temeljnom projekt „Underground City XXI“, koji je od umjetničke utopije postao jedan od najpotentnijih razvojnih projekata Grada Labina i Istarske županije u 21. stoljeću.

 

U skulpturalnom performansu „Spomenik heroju 21. stoljeća“ (jugozapadna platforma muzeja) sudjeluju: Dean Zahtila, Sanja Švrljuga, Xena Županić, Massimo Savić, Ivan Jakovčić, Orkestar Grada Labina.

 

Program u MSU Zagreb je ostvaren uz potporu Istarske županije i Grada Labina te pod pokroviteljstvom Ivana Jakovčića, župana Istarske županije, te labinskih općina.

 

Navečer istog dana u 21,00 u Labinu će  biti  održan 3. Festival labinskih bendova u KUC Lamparni Labin.

 

Planinarski izlet „Kovarskim putevima“ predviđen je za nedjelju, 3. ožujka s polaskom u 09,00 sa Autobusnog kolodvora u Labinu. Istoga dana će se u Boćarskoj dvorani Rabac održati  Boćarski turnir „Labinska republika“ s početkom u 09,00 sati.

 

Navečer se u 18,00 u dvorani RKUD-a Rudar Raša upriličuje promocija knjige autorice Laure Faragune „Naši tonci, navade i užonci“.

 

labinska republika labin kova je nasa kovari rudari obljetnica rkud rudar raša