[OBAVIJEST] Dozvole za ribolov mogu se kupiti samo do kraja veljače

[OBAVIJEST] Dozvole za ribolov mogu se kupiti samo do kraja veljače

15.1.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Sportsko-ribolovna društva na području Istre započela su s prodajom godišnjih dozvola za sportski i rekreacijski ribolov, a za razliku od prethodnih godina, te se dozvole mogu kupiti samo do kraja veljače. Prijašnjih godina su se godišnje dozvole za kalendarsku godinu mogle kupovati tijekom čitave godine, ali krajem prošle godine na snagu je stupio novi Pravilnik o sportskom i rekreacijskom ribolovu, u kojem je to promijenjeno.

 

"Deranje" ribolovaca

 

Pravilnik, koji je bez prevelikog upliva zainteresirane javnosti donijelo Ministarstvo poljoprivrede, nije vodio previše računa o činjenici da se godišnje ribolovne dozvole uobičajeno kupuju u "tri vala": početkom godine, u ožujku i travnju kada se vrijeme proljepša, te u sezoni godišnjih odmora u ljetnom valu. Svi oni koji nisu pratili vijesti vezane uz izdavanje dozvola, moći će nakon 1. ožujka kupiti samo dnevne dozvole (60 kuna), za tri dana, što će ih koštati 150 kuna ili za sedam dana po astronomskih 300 kuna.

 

Inače, prema novom Pravilniku, godišnja dozvola za rekreativni ribolov i dalje košta 500 kuna za osobe od 18 do 65 godina, no oni koji žele loviti vršama, ostima ili, primjerice, na feral, za to će morati izvaditi posebnu dozvolu: za vrše 200, a za osti i(li) umjetnu rasvjetu još po 100 kuna. Pravilnikom je podignuta dobna granica za rekreativce koji godišnju dozvolu plaćaju svega 100 kuna, a nju su uz umirovljenike do sada mogli kupiti svi s navršenih 60 godina. Sada je ta granica podignuta na 65 godina.

 

Godišnja dozvola za sportski ribolov za umirovljenike i za starije od 65 godina je 60 kuna, a za osobe od 18 do 65 godina starosti - 350 kuna. Ali tom iznosu treba pridodati obaveznih 50 kuna za Hrvatski savez za sportski ribolov na moru, bez koje dozvola praktički ne vrijedi, te članarinu za sportsko-ribolovno društvo koje prodaje dozvolu. Neka društva nemaju obavezu plaćanja članarine, kao primjerice Sportsko ribolovna udruga Marlera iz Ližnjana, gdje je to prepušteno svakom članu na volju, dok se u većini drugih društava ta članarina kreće u iznosima od 50 do 150 kuna. Zavisno o planovima, ambicijama i potrebama društva. (Leonid SLIJEPČEVIĆ)

 

sportski ribolov sport dozvole dozvole za ribolov