[OBAVIJEST] Danas Dan žalosti, DUZS će u podne uključiti sve sirene na području RH

[OBAVIJEST] Danas Dan žalosti, DUZS će u podne uključiti sve sirene na području RH

16.11.2015. // Index.hr // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Čelnici zemalja članica te institucija Europske unije objavili su zajedničku izjavu u kojoj su pozvali sve Europljane da u ponedjeljak odaju počast žrtvama terorističkog napada minutom šutnje te čvrsto stali iza Francuske i francuskog naroda, ističući da su teroristi svojim bezumnim činom postigli suprotno od onoga što su htjeli.

U usklađenim napadima u petak navečer u Parizu, za koje je odgovornost preuzela Islamska država, ubijeno je najmanje 129 ljudi. U izjavi se pozivaju svi Europljani da odaju počast žrtvama minutom šutnje u ponedjeljak, 16. studenoga.

Nakon što su u subotu Zagreb, Pula, Rijeka, Split, bili osvijetljeni francuskim bojama, danas će se u cijeloj Hrvatskoj oglasiti sirene.

Iz DUZS-a obavještavaju medije i javnost da će u znak odavanja počasti žrtvama terorističkog napada, u ponedjeljak 16. studenoga u podne, biti uključene sve sirene na području cijele Republike Hrvatske, u trajanju od 60 sekundi.

Dan žalosti

Vlada Republike Hrvatske održala je telefonsku sjednicu na kojoj je donijela Odluku o proglašenju Dana žalosti u Republici Hrvatskoj povodom žrtava terorističkih napada u Parizu. Danom žalosti proglašen je ponedjeljak, 16. studenoga 2015. godine.

Dan žalosti označava se obveznim isticanjem zastave Republike Hrvatske na pola koplja na svim zgradama u kojima su smještena tijela državne vlasti i tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, te zgradama u kojima je sjedište ili se obavlja djelatnost pravnih osoba, odnosno u kojima fizičke osobe obavljaju samostalnu djelatnost.

Na Dan žalosti ne mogu se održavati zabavne priredbe. Pravne osobe koje obavljaju televizijsku i radijsku djelatnost svoje programe prilagodit će obilježavanju Dana žalosti, osobito na način da će emitirati programe koji po svojoj naravi odgovaraju obilježavanju tog dana.

dan žalosti pariz duzs sirene