O opremanju obiteljskih hotela i apartmana sa Vilijamom Miletićem iz trgovačke kuće Kapra

O opremanju obiteljskih hotela i apartmana sa Vilijamom Miletićem iz trgovačke kuće Kapra

23.8.2008. // Kapra // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Možda je slogan iz one hit pjesme "Objesi ‘Zimmer frei’, lezi pod palmu i uživaj" do pred koju godinu i bio aktualan. Mnogi su dobro živjeli od turizma i bez nekih ulaganja, koja su se uglavnom zadržavala na hotelskim kućama. No, sve zahtjevniji gosti neće se vratiti budu li nezadovoljni kompletnom slikom, čiji je itekako važan segment uređenost smještajnih kapaciteta. Svjesni su toga i vlasnici malih obiteljskih hotela te apartmana, važnih aduta našeg turizma, pa sve više ulažu u kvalitetno opremanje i uređenje.

 

Kvaliteta sve češći izborO iskustvima u opremanju tih objekata, porazgovarali smo s Vilijamom Miletićem iz poduzeća Kapra, trgovačke kuće koja na ovakvim poslovima surađuje s Maistrom, Valamarom, Plavom lagunom, a uz to opremala je i brojne apart hotele, apartmanska naselja te male hotele.

Promišljena investicija

Traže li vlasnici objekata savjete u opremanju?

- Sve češće. Ipak ćemo im, s obzirom na iskustvo, neke stvari lakše približiti, objasniti im zašto je bolje da neke stvari nabave. Znaju da uz kvalitetan savjet i promišljenu investiciju, u konačnici mogu samo uštedjeti. Sve manje gledaju opremiti apartman tako da već u startu uštede: više ih se, naime, odlučuje izabrati kvalitetan namještaj i tehniku. Jer, i moderni turisti za svoj novac više ne žele bilo što, već traže i određeni komfor.

U što im se prvenstveno isplati uložiti?

- Prije svega savjetujemo da izaberu funkcionalan namještaj te praktične aparate, kako bi njihovi gosti bili što rasterećeniji na odmoru. Primjerice, danas je potrebno gostu ponuditi perilicu posuđa, aparat bez kojeg je suvremeno kućanstvo sve teže zamisliti. Vjerojatno je da gost kod kuće posjeduje perilicu, pa će takav komfor očekivati i na odmoru.

U korak s kategorijama

Na što se u opremanju manjih objekata često zaboravi? Na što bi trebalo u startu više pripaziti?

- Ukoliko je, primjerice, riječ o objektu s više od osam apartmana ili soba, koji k tome ima i restoran, uputno je uložiti u profesionalne aparate, prvenstveno perilice i sušilice rublja te valjke za glačanje. Sve će se vlasniku vratiti kroz godinu-dvije, s obzirom da su vanjske usluge pranja i peglanja dosta skupe. To dokazuje i praksa, jer se sve više vlasnika obiteljskih hotela odlučuje na kupnju takvih uređaja. Kod profesionalnih aparata dostupni su i modeli sa žetonjerama, koji se na korištenje mogu ponuditi i samim gostima, da si operu i osuše rublje.


Dosta toga, pretpostavljamo, ovisi i o kategoriji objekta. Što trebaju izabrati vlasnici objekata više kategorije?

- Za višu kategoriju apartmana ili hotela treba izabrati namještaj kvalitetniji i po izvedbi i po dizajnu. Uz to idu i novije linije aparata, koji podrazumijevaju kombinaciju novog dizajna i materijala (aluminijski hladnjaci, štednjaci sa staklokeramičkom pločom i sl.). Kapra je tu spremna aspolutno zadovoljiti i najviše kriterije. Isto tako, ukoliko je riječ o nižoj kategoriji, predlažemo opremanje namještajem potpuno prilagođenog turističkim apartmanima, primjerice apartmanske blokove, te aparate s osnovnim fukcijama.

Važno je napomenuti kako bi namještaj, u krajnjoj liniji, trebao pratiti i arhitekturu samog objekta: za novouređene istarske kuće, objekte u agroturizmu, preporučujemo onaj u tradicionalnom stilu, od kuhinja koje u najboljem smislu podsjećaju na nekadašnje, stare seoske, do ostalog stilskog namještaja.