O američko-europskoj ''totalnoj'' demokraciji

O američko-europskoj ''totalnoj'' demokraciji

20.5.2012. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Politika

Navečer uključih televiziju i vidim da HTV2 prikazuje izvrsnu američku humorističnu seriju ''Curb Your Enthusiasm'' (hrv. Bez oduševljenja molim). Kao i obično, radilo se o još jednoj izvrsnoj i komičnoj epizodi. U kutu ekrana stajala je zaokružena brojka 12! Ta brojka znači da ova serija nije primjerena za gledanje djeci mlađoj od 12 godina (možda je baš zato prikazivana poslije ponoći). 

Hajde, shvatiti ću to upozorenje. No, što reći kada u subotu u popodnevnim satima HTV1 prikazuje dokumentarnu emisiju ''Sirijski stroj za mučenje'' (u kojemu se govori o užasima u Siriji, a sve popraćeno i eksplicitnim prizorima nasilja), a bez da se u kutu ekrana pojavila ijedna izvjesna brojka koja bi sugerirala neprimjerenost mlađoj populaciji?

To su tekovine totalne zapadne demokracije: humoristične serije djeci su neprimjerene, ali zato nasilje koje dočarava život na Bliskom istoku je sasvim prihvatljivo. Posebno je važno napomenuti da kada su zapadni svijet i njegov interes u pitanju, postoji veliki znak upitnika nad istinitošću prikazanoga u takvim dokumentarcima. U političkom je smislu, naime, bitno prikazati da su zemlje ''totalne demokracije'' poput SAD-a svjetski dušebrižnici i altruistički nastrojeni ''policajci''. U tom kontekstu, SAD je altruistički ''sredio''  Afganistan, Irak i Libiju. Sve uz asistiranje EU. I ne bi nitko imao ništa protiv svrgavanja režima Bashara al-Assada kada ne bi iz svemira bilo vidljivo što slijedi u Siriji nakon ''oslobođenja''. 

 

demokracija sirija humor interesi nafta novac