Novosti u hrvatskom školstvu

Novosti u hrvatskom školstvu

7.4.2008. // HRT // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Velike novosti spremaju se u hrvatskom obrazovnom sustavu. Napravljen je jedan, temeljni Zakon za osnovno i srednje školstvo, prema uzoru na europske države, koje takav zakon imaju desetljećima.

 

Prema novom Zakonu, što se tiče prava i obveza učenika, Hrvatska je preuzela bavarski model. Do sada smo najčešće govorili o pravima učenika, a od sada i o njihovim odgovornostima u školi, ali i prema vršnjacima. Naime, novi Zakon dopušta i da učenik uloži žalbu.

Što se tiče učitelja. Oni će ubuduće morati imati licenciju za rad, ali prije nego što je dobiju, morat će skupiti 60 bodova.

 

"U sljedećih 5, 10 ili 15 godina učitelj će kroz edukaciju, bilo kroz studijske programe, institute, agencije, dobivati određeni broj bodova koji će mu dati sve kompetencije koje npr. jedan liječnik ima, da bi mogao ostati u sustavu obrazovanja", rekao je ministar obrazovanja, znanosti i športa Dragan Primorac.

Kako je licenciranje i bodovanje učitelja preuzeto iz Engleske, raspitali smo se kakva su njihova iskustva.

 

"Sustav bodovanja može biti vrlo poticajan, osobito za mlade nastavnike koji su ambiciozni, koji se žele afirmirati i steći što je moguće više iskustva u brojnim područjima. Ali za to je potrebno mnogo dodatnog rada i predanosti. No, za to budete i nagrađeni", rekla je nadzornica škola u južnom Londonu Ivana Jenkins.

Pitanje ravnatelja preuzelo se iz slovenskih, austrijskih i finskih zakona. Ubuduće će ravnatelj moći ravnati školom najviše dva mandata po pet godina, a ne kao do sada, kada su neki bili na dužnosti i 45 godina. Nakon toga može ostati u nastavi.

 

Kako ovaj jedinstven Zakon donosi prava i obveze, zaključujemo da je sve spremno za obveznu srednju školu. To znači da će obvezna škola trajati najmanje 10, a najviše 12 godina.

 

 

 

Školstvo obrazovanje EU reforme bodovi zakon usklađivanje zakonodavstva