Novo trostruko otvorenje izložbi mladih suvremenih umjetnika u DKC Lamparni u organizaciji Labin Art Expressa XXI u petak 28/06/2019

Novo trostruko otvorenje izložbi mladih suvremenih umjetnika u DKC Lamparni u organizaciji Labin Art Expressa XXI  u petak 28/06/2019

19.6.2019. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

U sklopu participativnih kulturnih programa projekta DKC Lamparna kojima se ostvaruje socijalna integracija, Labin Art Express XXI (L.A.E. XXI) nastavlja s predstavljenjem ciklusa izložbi mladih suvremenih umjetnika, započetih u svibnju ove godine s tri nove izložbe umjetnika i umjetnica Marine Rajšić, Rina Banka i Samanthe Kandiinsky koje će se otvoriti istovremeno u petak 28. lipnja 2019. u 20:30 sati.

U sklopu ciklusa nadolazećih, suvremenih, domaćih i stranih umjetnika pod kustoskim vodstvom Damira Stojnića, voditelja galerije Lamparna, predstavit će se Marina Rajšić iz Potpićna s multimedijalnom instalacijom Print kojom će se u prostoru galerije simulirati virtualni prostor, te Rino Banko iz Rovinjskog Sela s izložbom Portali; radi se o novim radovima autora iz 2018. – crtežima i skulpturama raznih dimenzija nastalih složenim i dugotrajnim postupkom ručne obrade keramičke gline i drva.
U sklopu ciklusa mladih, lokalnih, neprofesionalnih umjetnika izabranih putem javnog natječaja koje će u Klubu mladih Klub 21 postaviti umjetnica Ivona Verbanac, predstavit će se mlada labinska fotografkinja s prebivalištem u Ljubljani Samantha Kandinsky izložbom fotografija pod nazivom Exploded View. Radi se o razigranom, i dramatičnom umjetničkom foto-editorijalu nadahnutom 70-im godinama prošlog stoljeća, kazalištem te najnovijom kolekcijom mladog, slovenskog modnog dizajnera Jana Brovča.

O umjetnicima:

Marina Rajšić iz Potpićna, rođena 1995. u Rijeci, studentica je druge godine diplomskog studija Vizualnih komunikacija i grafičkog dizajna na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, na kojoj je 2017. stekla zvanje prvostupnice primijenjenih umjetnosti na katedri primijenjene grafike. Od 2015. sudjeluje na više od 30 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, te samostalno izlaže na 3 izložbe. U prosincu 2018. objavljuje svoju prvu umjetničku knjigu Umjetno(st) lijepo(g), popraćenu samostalnom izložbom u galeriji SKC u Rijeci. Za knjigu je ove godine nagrađena Rektorovom nagradom u kategoriji najbolji znanstveni/stručni/umjetnički rad.

Rino Banko, iz Rovinjskog Sela, rođen je 1994. u Puli, gdje je 2012. završio Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna (ŠPUD), te se 2013. upisuje na Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer kiparstvo. Već je na prvoj akademskoj godini nominiran za Dekanovu nagradu, a nakon tri godine uspješno završava preddiplomski studij te iste godine upisuje dvogodišnji diplomski studij kiparstva. Na drugoj godini diplomskog studija dodijeljena mu je Rektorova nagrada za izvrsnost te nagrada Akademije za postignut uspjeh u 2018. godini, u kojoj i završava dvogodišnji diplomski studij. Trenutno je zaposlen kao asistent na Akademiji primijenjenih umjetnost u Rijeci, na katedri za kiparstvo.

Samantha Kandinsky je modna fotografkinja rođena 1992. u Labinu, a od 2011. godine živi i radi u Ljubljani gdje je 2017. diplomirala na Naravoslovnotehniškom fakultetu na smjeru Grafičke i medijske tehnike. Magistrirala je 2018. s najboljom ocjenom za komercijalnu i umjetničku fotografiju. Njene fotografije objavljene su u slovenskim i inozemnim modnim časopisima. Prvu samostalnu izložbu, Chromantic Dolls, a od 2017. realizira serijal izložbi #FOODPORN u Ljubljani i Londonu. Surađuje i s poznatim slovenskim glazenicama Raveni i Sheby te je jedna od pobjednica natječaja #LJFWphoto u sklopu Ljubljana Fashion Weeka 2019.

Sve tri izložbe u DKC Lamparna ostaju otvorene do 12. srpnja, s radnim vremenom ponedjeljak – petak 8-14 sati.

Organizacija izložbi je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda.