Novinari u Istri umjesto na marendu moraju na presicu

Novinari u Istri umjesto na marendu moraju na presicu

25.11.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Prilično je rijetko da se u Istri neka konferencija za novinare održava u poslijepodnevnim satima. Iako to nama novinarima odgovara, postavlja se pitanje kako stranački dužnosnici uspijevaju pomiriti profesionalne obaveze s političkim aktivnostima.


Po brojnosti presica prednjači Zelena stranka-Zelena alternativa, a njihove stavove i mišljenja pred novinarima najčešće obrazlažu predsjednik stranke Josip Anton Rupnik i predsjednica županijske organizacije u Istri Gordana Ferenčić. Rupnik kaže da susrete s novinarima održavaju najčešće u 10, a najkasnije u 12 sati te izuzetno rijetko u poslijepodnevnim satima, osim ako se ne radi o okruglom stolu ili nekom drugom sadržaju.


- Tako svim novinarima pružamo šansu da dobiju vijest i da stignu pripremiti priloge, što je posebno važno onim medijima koji nemaju matične redakcije u Istri. Sada ima puno web portala i oni traže da im pošaljemo unaprijed materijale da bi bili prvi, ali mi to ne činimo, pojašnjava Rupnik.


On sam je umirovljenik pa se termini prilagođavaju obavezama Gordane Ferenčić, koja je predsjednica Hrvatskog sindikata neindustrijskih radnika i privatnih namještenika, jednog od članova SSSH-a, a usto je i članica Vijeća SSSH-a. Iako je Ferenčić dugo bila na bolovanju zbog težih zdravstvenih problema, Rupnik kaže da je inzistirao da i ona prisustvuje presicama, kao svojevrsnom dijelu procesa ozdravljenja.


Od glavnog tajnika IDS-a Tedija Chiavalona saznajemo da konferencije za novinare nastoje održati između 11 i 13 sati, da bi novinari uspjeli na vrijeme odraditi posao u redakcijama. Uz njega na stranačkim presicama najčešće istupaju Darko Lorencin, predsjednik Savjeta IDS-a, i Damir Kajin, potpredsjednik stranke. Kajin je saborski zastupnik pa nema problema na poslu zbog odlaženja na konferencije za novinare, kao ni Chiavalon koji je zaposlen u IDS-u, dok je Lorencin direktor IDA-e pa za susret s novinarima, koji uglavnom traje oko pola sata, zna iskoristiti vrijeme namijenjeno za marendu. Međutim, na zadnje dvije presice Kluba mladih IDS-a u Puli zbog posla (referent za društvene djelatnosti u Općini Vrsar) nije bio predsjednik Marin Grgeta, dok Duško Kišberi tih problema nema jer je zaposlen u tajništvu IDS-a. Povremeno konferencije za novinare održavaju Oriana Lukić i Marko Martinčić, ali oni su privatni poduzetnici pa si mogu organizirati odsustvo s posla.


- Prilagođavamo termine tome kako tko može doći, a i ako se nešto održi do 14 sati onda se to odmah objavi i bude sutra u novinama, veli Marino Roce, dopredsjednik i tajnik HDZ-a Istre. Njima bi u stranci bilo daleko lakše kad bi se konferencije za novinare održavale u popodnevnim ili večernjim satima.
- Imamo problema jer ponekad bismo sazivali konferencije za novinare i češće, ali moramo usklađivati termine, kaže Roce.
Najčešće uz njega istupaju dopredsjednici Lovorka Tomičić iz Pule i Stjepan Gabrić iz Pazina. Roce je od 1. siječnja lani zaposlen kao direktor Plomin holdinga, poduzeća u vlasništvu HEP-a osnovanog s ciljem realizacije projekata prijateljskog okruženja. Zbog stranačkih aktivnosti nema problema na poslu.


- Na svome sam poslu zadužen 24 sata. Sinoć sam se u 21 sat vratio iz Zagreba, kaže Roce i ističe da si može preorganizirati radno vrijeme. Tomičić je veterinarska inspektorica, a Gabrić radi kao učitelj matematike u OŠ Vladimira Nazora pa se termini presica usklađuju s njihovim obavezama.
- Uglavnom presice sazivamo ujutro jer nam je tada najzgodnije, a u pravilu termine dogovaramo po 15 dana unaprijed, kaže Vedran Grubišić, tajnik istarskog SDP-a. Tvrdi da SDP-ovim čelnicima radni dan traje od sedam ujutro do 22 sata, jer nakon radnih obaveza tu su i one stranačke. Najčešći su istupi predsjednika županijske organizacije ove stranke Dina Kozlevca i Grubišića, ali i Lucije Debeljuh i Antona Peruška. Problema na poslu nitko od njih nema jer Debeljuh i Peruško su u saborskoj mirovini, Kozlevac je saborski zastupnik i županijski vatrogasni zapovjednik, dok je Grubišić na plaći u SDP-u. Debeljuh i Grubišić sjede i u Županijskom poglavarstvu.


- Tako ste nas vi naučili. Prilagođavamo se željama urednika medija, tvrdi Damir Radnić iz ISDF-a o sazivanju konferencija za novinare u jutarnjim satima. Kaže da svako toliko od novinara dobivaju poruke da presice budu najkasnije do 11 sati i da ne budu u subotu i nedjelju, jer to odgovara jedino novinarima Glasa Istre.


- Kod nas su biznis klasa i penzići, veli Radnić koji je već godinama u mirovini o ISDF-ovcima koji najčešće istupaju, a to su Livio Bolković, Dragan Sokolović, Veljko Zenzerović i slobodni umjetnik Bruno Langer. Ako se radi o nekom okruglom stolu kao što je bio nedavno onaj o Kaštijunu, onda se održava u popodnevnim satima, da bi što više ljudi imalo mogućnost sudjelovanja.

S. BENIĆ

novinarstvo politika presica političke stranke SDP IDS Plomin Holding Vedran Grubišić ISDF