Novi prosvjedi ispred Rockwoola: Tko nas želi ubiti?

Novi prosvjedi ispred Rockwoola: Tko nas želi ubiti?

8.4.2009. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Nakon zagađenja, koja prate pićansku dolinu i naselja u okruženju Rockwoola, večeras je pred tom tvornicom prosvjedovalo 100-tinjak ljudi. U dvorištu tvornice zamjećeno je komešanje službi sigurnosti, no sve je prošlo bez bilo kakvog incidenta, jer su se prosvjednici držali dalje od zaštitne ograde.


Već drugi dan zaredom prostor u okolini tvornice obavijen je oblakom gustog obojeno dima, pogotovo u jutarnjim satima, a iz tvornice se širi poznata buka, koja se javlja pri lomljenju kamena. Ljudi su ogorčeni, osjećaju se prepušteni sami sebi. Inspekcijske službe su nijeme, političari su se zavukli u "mišju rupu", a  narod se davi u "''''plodovima rada" lokalnih mešetara i moćnika.

Klaudijo Lazarić

 
Večeras su stanovnici okolnih mjesta u blizini tvornice Rockwool ponovno prosvjedovali ispred tvornice, izazvani kako kažu trodnevnim kontinuiranim trovanjem uzrokovanim probnim radom tvornice. Priopćenje aktivista Udruge Naša zemlja donosimo u cijelosti:

«Na pitanje «Tko nas želi ubiti?» pokušavaju dati odgovor svi oni koji su osuđeni živjeti u pićanskoj dolini nakon trodnevnog kontinuiranog trovanja zahvaljujući još uvijek «probom» radom tvornice kamene vune Rockwool Adriatic d.o.o.. Ovo je pitanje koje očito muči samo stanovništvo, a ne muči one koji su direktno odgovorni za dolazak iste kao i za njezin trenutačni nedefinirani status proizvodnje. Stanovništvo je danas bilo suočeno s izrazitom težnjom krupnog kapitala za stjecanjem profita te je u večernjim satima još jednom narod izašao pred tvornicu.

Očito je da proteklih 15 neradnih dana uprava tvornice nije učinila ništa što je savjetovao njemački stručnjak zato što ne postoji njihova dobra volja u poboljšavanju BAT tehnologije ili je to jednostavno tehnički nemoguće izvesti te su naši «dobri susjedi» opet nastavili ustaljenom dinamikom proizvodnje zraka prve kategorije kakvoće što za Pićan i okolicu znači crveno obojenje nepoznatim umjetnim i iritirajućim mirisima.

Pitanje je do kada će narod tolerirati ignoriranje od strane nadležnih institucija i tko će snositi odgovornost za posljedice koje će nastati kada narodu dođe voda do grla»?! Aktivisti udruge «Naša zemlja»

 

Foto: 20:30, 8. travnja 2009., Klaudijo Lazarić

 

rockwool prosvjed udruga naša zemlja pićan dimiti BAT