Novi projekt na Pićanštini - Zelena vala: Stambeni projekti za radnike Rockwoola ili istarske vile? (Dokumenti dostupni za preuzimanje)

Novi projekt na Pićanštini - Zelena vala: Stambeni projekti za radnike Rockwoola ili istarske vile? (Dokumenti dostupni za preuzimanje)

19.2.2009. // Regional Express // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Nakon izgradnje tvornice kamene vune Rockwool, pićanskoj se dolini „smješe“ neke nove investicije i projekti koji bi popratili postojeći. Naime, na Internet adresi Jadran investa postoji opis projekta pod nazivom „Zelena vala“, a tiče se pićanske doline koja kako se čini postaje sve popularnija zona za poduzetničke projekte. Poznato je da je i tvornica Rockwool izgrađena na jednom od najkvalitetnijih poljoprivrednih zemljišta Istre, usto bogatog podzemlja pitkom vodom, a sutra bi na 13.861 m2  u Zajcima mogle niknuti stambeni objekti. 

Zemljište se nalazi unutar građevinskog područja naselje Zajci, te u okružju naselja Svetinčići i Cinzebi. Fond Jadran Kapital d.d. je kupio  poslovne udjele u tvrtki  Zelena Vala Projekt d.o.o., sa tadašnjim registriranim sjedištem u Poreču, te na taj način stekao i nekretninu  obzirom da je navedena tvrtka bila vlasnik predmetnog zemljišta, dakle Zelena Vala projekt d.o.o. je jedno od društava-kćeri u vlasništvu Fonda.

Vrijednost zemljišta  sukladno procjeni ovlaštenih sudskih vještaka za graditeljstvo je oko 640.000 eura, a u budućnosti će poslužiti za izgradnju stambenih objekata za potrebe radnika tvornice Rockwool.

 „Ukoliko se donese odluka o gašenju navedenog industrijskog postrojenja, logičan smjer razvoja koji se nameće sam po sebi je gradnja ruralnih istarskih kuća obzirom na samu poziciju i lokaciju predmetnog zemljišta. Obzirom da na užem području nema istih sadržaja, mišljenja smo da bi time doprinijeli ponudi općine Pićan, kao i boljem razvoju iste“, rekli su nam iz tvrtke Fond Jadran Kapital. Iako je razvoj navedene investicije direktno ovisan o budućnosti tvrtke Rockwool, iz Fonda tvrde da s tvornicom Rockwool nemaju nikakav pismeni ni usmeni dogovor. Slično je i s Općinom Pićan kojoj će se Fond obratiti u slučaju zajedničkih interesa i suradnje.

Općina zasad zna tek da navedena tvrtka posjeduje zemljište u blizini Rockwoola, te da je u planu gradnja stambenih objekata za radnike koji će raditi u tvornici. Projekt je trenutno u fazi pripreme dokumentacije za ishođenje lokacijske dozvole, te će proći još neko vrijeme do intenzivnog razvoja istog koje će biti uvjetovano gospodarskim stanjem na tržištu koje sada nije povoljno za investicije, kazali su iz Fonda.

„Ukoliko se projekt bude razvijao u smjeru gradnje ruralnih istarskih kuća, one će kao takve biti ponuđene širokom tržištu, što znači da ne postoje definirani naručitelji istih.  Smjer razvoja projekta ovisi o budućnosti industrijskog postrojenja Rockwool, te potrebama područja Općine Pićan, stoga isti ne gledamo u smislu suživota ruralnog turizma i industrijskog postrojenja. Bitno nam je da lokacija i okuženje buduće nekretnine bude u skladu sa potrebama lokalne zajednice. Iz tog razloga još nije određen smjer projekta“, ističu iz uprave tvrtke.

 

Piše: Doris Floričić

zelena vala lug Pićan pićanština rockwool nekretnine stambeni objekti nekretnine radnici stanovanje život