Novi porez?!: Plaćat će te HTR pristojbu jer živite u Hrvatskoj, a visina pretplate ovisi o visini plaće

Novi porez?!: Plaćat će te HTR pristojbu jer živite u Hrvatskoj, a visina pretplate ovisi o visini plaće

6.12.2012. // Index.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

"VISINA pristojbe ovisila bi o dohotku, a ne bi je plaćali, primjerice, nezaposleni", objasnio je za Novi list Milan F. Živković, glavni savjetnik za medije Ministarstva kulture govoreći o najavljenim promjenama naplate TV pretplate koja bi trebala uslijediti nakon 2013. godine. HRT mjesečno od pretplate ubire oko 96 milijuna kuna mjesečno, a ovakvim sustavom naplate taj se iznos navodno ne bi smanjivao. Isto tako neće svi plaćati isto, nego će iznos ovisiti o visini dohotka obveznika.
 
Nema veze imate li ili nemate, ako ste Hrvat, plaćate
 
"To bi, očigledno, značilo da se pristojba plaća individualno, a obaveza plaćanja ne proizlazi više iz posjedovanja prijemnika ili kompjutora u domaćinstvu, nego naprosto iz činjenice boravka u Hrvatskoj. Osoba s višim primanjima plaćala bi višu, a umirovljenici recimo, ili nezaposleni nižu ili nikakvu pristojbu. Drugim riječima, za hipotetsko domaćinstvo od dvije osobe s upravo srednjim prihodom ne bi se praktično ništa promijenilo, osim što bi, umjesto sadašnjih osamdeset kuna, oboje ubuduće plaćali po četrdeset", pojasnio je Živković na Novi list. 
 
Predsjednik Saveza udruga za zaštitu potrošača Nenad Kurtović načelno podržava ono što savez odavna zagovara te ''ganja'' i sudskim putem ne bi li srušio važeći model pristojbe, da svatko plaća pristojbu sukladno svojim mogućnostima, odnosno sukladno visini prihoda što ih ostvaruje vlasnik aparata, ili kućanstvo. No, nikako mu se ne sviđa to što se, kako kaže, praktički radi o novom porezu po glavi stanovnika s obzirom na to da bi pristojbu plaćao svatko, posjedovao ili ne imovinu, odnosno TV prijemnik. 
 
"Ako se radi o imovini moraš s njom raspolagati. Imovine ili ima, ili nema", zaključio je Kurtović za Novi list.

hrt pristojba plaćanje društvo standard