Novi nedešćinski vrtić radit će u sklopu labinskog Dječjeg vrtića Pjerina Verbanac

Novi nedešćinski vrtić radit će u sklopu labinskog Dječjeg vrtića Pjerina Verbanac

18.9.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Do kraja rujna tu bi odluku trebalo potvrditi labinsko gradsko vijeće koje je osnivač DV "Pjerina Verbanac" kojem će se pripojiti novi vrtić iz Svete Nedelje kojeg je ta općina čekala i priželjkivala više od 25 godina, a nalazi se u naselju Vrećari

Općinsko vijeće Svete Nedelje po hitnom je postupku na sjednici održanoj u ponedjeljak navečer donijelo odluku o obavljanju djelatnosti predškolskog odgoja u zgradi javne društvene namjene u naselju Vrećari u okviru labinskog Dječjeg vrtića "Pjerina Verbanac".

Do kraja rujna tu bi odluku trebalo potvrditi labinsko gradsko vijeće koje je osnivač DV "Pjerina Verbanac" kojem će se pripojiti novi vrtić iz Svete Nedelje kojeg je ta općina čekala i priželjkivala više od 25 godina, a nalazi se u naselju Vrećari. Svečano otvaranje očekuje se 16. listopada na Dan općine Sveta Nedelja.

Bolje da je vrtić bio u Svetoj Nedelji

- Sva unutarnja i vanjska oprema je stigla, zgrada je dovršena krajem srpnja, a 10. rujna od strane nadležnog tijela Istarske županije izdana je uporabna dozvola. Zgrada je dobila i kućni broj 23E i sada je potrebno zgradu evidentirati u katastarskom operatu i zemljišnim knjigama te poslovnim knjigama općine Sveta Nedelja. Temeljem naše odluke djelatnost predškolskog odgoja obavljat će se u okviru predškolske ustanove Dječjeg vrtića Pjerina Verbanac Labin, a tu bi odluku trebalo potvrditi i labinsko gradsko vijeće na sjednici koja će se kako saznajem održati 26. rujna. Novi vrtić u Vrećarima bit će područno odjeljenje labinskog dječjeg vrtića, izvijestio je vijećnike općinski načelnik Gianvlado Klarić. Iako je odluka kasnije donesena jednoglasno nije moglo bez polemičkih tonova i različitih mišljenja pa je raspravu prvi otvorio vijećnik Mario Blečić (ID) koji je najavio da će glasati za odluku, ali se ipak s nekim stvarima ne slaže.

- Tvrdim da je vrtić izgrađen na krivom mjestu uz krive uvjete i s malom dozom učešća građana Svete Nedelje, a cijena je mogla biti milijun i pol do dva milijuna kuna manja da je napravljen u Nedešćini umjesto u Vrećarima, rekao je Blečić. Luka Klapčić (HNS) smatra da nije jednostavno doći do vrtića zbog prometnog pravca i nada se dogovoru koji će zadovoljiti stanovnike Vrećara i roditelje djece koja će se prvi puta upisati u vrtić.

Crkva vlasnik zemljišta dječjeg vrtića

- Mislim da je lokacija pogodna za vrtić, uostalom dvjesto metra dalje svoj su život izgubile Zita Vlačić i Pjerina Verbanac čije ime nosi labinski vrtić, a na to podsjeća i zapušteni spomenik u blizini. Ja sam ipak sretan što ćemo nakon 25 godina dobiti dječji vrtić, a mislim da su zbog toga sretni i ostali mještani, rekao je Klapčić. Miljenko Vidić (Vidićeva lista) složio se s Blečićem da je vrtić na neprimjerenom mjestu zbog prometa te ga brine vlasnički list.

- Općina nije vlasnik zemljišta nego ga je dobila od Crkve na koncesiju od 30 godina. Što će biti nakon toga?, pitao je Vidić, a općinski načelnik Klarić odgovorio mu je da će općina sve učiniti kako bi otkupila zemljište, ako, i kada to bude moguće. "Nakon vrtića idemo graditi sportsku dvoranu u Nedešćini. To je jedina kapitalna investicija koja nam je preostala", najavio je Klarić. (B. BIOČIĆ)

dječji vrtić vrećari gianvlado karlić politika općina sveta nedelja